НА СЕДНИЦИ САВЕТА ОКРУГА ЈАВНОСТ ИНФОРМИСАНА О АФРИЧКОЈ КУГИ СВИЊА

  • ОПРЕЗ СПАСАВА СТОЧНИ ФОНД
  • Афричка куга свиња до сад није забележена у Србији, али је има у земљама у окружењу. Спроводе се додатне мере на границама, надлежни позивају на повећан опрез

 

Вирус афричке куге, који напада свиње, за сада није забележен у Србији, али су регистрована жаришта у свим околним земљама. Од ове болести обољевају искључиво домаће и дивље свиње, вирус не напада друге животиње, нити човека. Међутим, с обзиром на то да је стопа смртности заражених животиња велика, као и да нема лека ни вакцине против ове болести, афричка куга свиња наноси велике економске штете.

Францишка Будаи из Сајана узгојем свиња бави се већ шест година. Тренутно на свом имању има пет крмача и око 70 свиња, а како је рекла, њу не брине вирус афричке куге.

Свиње држим у чистом, не пуштам никога близу њих, само ћерка и ја радимо. Три пута месечно радим дезинфекцију обора, када продам свиње кречом у праху очистим оборе пре него што ставим друге. До сада нисмо имали никакве веће проблеме – објаснила је она.

Болест је регистрована у Румунији, Мађарској и Бугарској, а стручњаци процењују да је неминовно да се појави и у Србији. Према речима др вет. Ђорђе Јанку, епизоотиолога из Ветеринарског специјалистичког института у Зрењанину, питање је времена када ће вирус афричке куге свиња прећи границу.

У суштини, с обзиром на карактеристику болести и свега што нас окружује, веома је реално очекивати да ће болест доћи. Нажалост, такав је вирус, такве су му особине. На ветеринарским службама и свим органима локалних самоуправа је да што пре уоче, дијагностикују и реагују – поручио је др вет. Јанку.

У Србији је пре годину дана основан Национални кризни центар, а од недавно су са радом почели и регионални центри. Како је погранична области највише изложена ризику од појаве овог вируса, на последњој одржаној седници Савета, централна тема била је управо афричка куга свиња.

Наравно да треба да буду укључени сви релевантни фактори на идентификовању, спречавању или раном детектовању ове болести. Ми ћемо се максимално трудити да анимирамо сваку локалну самоуправу да спроведе мере и закључке Савета Округа, које су препоруке Владе, надлежних министарстава и наравно стручних људи из ове области – поручио је начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач.

Вирус преносе дивље свиње, а шири се и путем меса и месних прерађевина. Као мере предострожности, у циљу спречавања даљег ширења болести Министарство пољопривреде забранило је увоз и транзит свих пошиљки хране животињског порекла из Мађарске и Румуније.


ПРЕПОРУКЕ

Препорука струке је спречавње контаката страних лица са домаћим свињама, затим брига о исхрани животиња, као и повећана обазривост ловаца и дезинфекција обуће и одеће након лова.