НА ПРЕКЈУЧЕРАШЊОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА – УСВОЈЕНО МНОШТВО ВАЖНИХ ОДЛУКА

  • ГРАДСКА КАСА ПУНИ СЕ ПО ПЛАНУ

 

  • Усвојен план развоја локалне самоуправе до 2030. године, а у изради овог дугорочног стратешког докумемента учествовало шест радних група са 52 члана из јавног и приватног сектора, невладиних организација и удружења грађана. Значајна финансијска подршка с покрајинског нивоа за реконструкцију водоводне мреже

 

 

На прекјучерашњој седници градског парламента усвојен је План развоја Кикинде до 2030. године. Одборници су тако спровели обавезу из Закона о планском систему Републике Србије (Сл. гласник, 30/2018.), који налаже да све јединице локалних самоуправа донесу свој развојни план за период од најмање седам година.

Овај изузетно важан стратешки документ, који је детаљно и студиозно образложио члан Градског већа Саша Танацков, садржи преглед и анализу постојеће ситуације у нашој средини, затим визију онога што треба учинити са пројекцијом будућег жељеног стања, као и дефинисане приоритетне циљеве развоја који треба да буду достигнути и списак одговарајућих мера која се сваке три године разрађују локалним средњорочним планом.

Израда овог стратешког документа започета је решењем градоначелника Николе Лукача од 11. јануара прошле и од 8. фебруара ове године -именовањем координатора и чланова координациног тела, руководиоца радних група, као и састава стратешког савета. Шест радних група имало је укупно 52 члана – представника јавног и приватног сектора, невладиних организација и удружења грађана. Уложен је огроман труд у важан посао.

Танацков је у опсежном излагању предочио визију Кикинде из угла градских планера. С тим у вези, рекао је:

Наш град је у овом документу дефинисан као развијени индустријски центар, саобраћајно добро повезан са значајнијим регионалним средиштима у земљи и иностранству, који омогућава миран и садржајан живот, што се нарочито односи на породице са млађом децом. Кључне активности усресредиће се на економски и друштвени развој, заштиту животне средине, развој инфраструктуре, подизање квалитета и стандарда грађана и ублажавање тренда депопулације.

Горан Думитров, одборник опозиционе ГГ „Наше мало место“, упутио је одређене замерке представљеном плану развоја, истакавши да су изостављена села, која су, по њему, осуђена на пропаст. Реаговао је, прилично оштро, Душан Попесков (СНС), поручивши Думитрову да му је критика неоснована, јер је актуелна власт у овом мандату управо на том плану много урадила, много више него када је он, Думитров, био као део власти, задужен за тај ресор. На позитивне ефекте деловања напредњака у нашој средини у свим насељима, апострофирајући бригу о спорту, указао је и Александар Аћимов (СНС). Саша Танацков је казао да Думитров говори без покрића. Појаснио је да је развојни план не односи само на Кикинду као издвојену целину, него на сва насељена места подведена под град као заједнички назив.

Скупштина је изгласала измене овогодишњег градског буџета, са пројекцијом за наредну и 2024. годину, које је образложила заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски, казавши да се овај ребаланс односи на буџетску пројекцију 2023. године. Нема измене финансијских планова. Напоменула је да је град конкурисао за одређена покрајинска средства, те да нам је војвођанска Управа за капитална улагања ове године за наставак реконструкције водоводне мреже, која се реализује упоредо са изградњом фабрике воде, обезбедила 90 милиона динара.

Првобитном одлуком о буџету ова средства нису била предвиђена. За овај комунални подухват Кикинда је издвојила 20 милиона динара. Вредност комплетне реконструкције водовода процењена је на 237 милиона динара, уз напомну да је Покрајина обећала да ће знатан део ових средстава стићи из њене касе. У овом моменту буџет за ову годину је око 3,1 милијарду – увећан за поменутих 90 милиона и остала средства пристигла из различитих трансфера са републичког и покрајинског нивоа –саопштила је Дијана Јакшић Киурски.

Градски парламент усвојио је извештај о раду локалног омбудсмана Милана Новаковића за прошлу годину и извештаје о раду и пословању свих 9 овдашњих месних заједница. Измењен је ценовник такси-услуга, па је почетна цена вожње са досадашњих 180, повећана на 220 динара. Донете су одлуке о измени оснивачких аката ЈП за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда“, „Аутопревоза“ и „Топлане“. Кориговани су састави више управних и надзорних одбора у локалном јавном сектору, јер је њиховим члановима истекао четворогодишњи мандат.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК НИКОЛА ЛУКАЧ

РАДИ СЕ И ГРАДИ

 

Ребаланс је, у сваком случају, последица преданог и квалитетног рада оних који воде град. Поред изградње фабрике воде, у току је реализација више важних стратешких пројеката. Имаћемо тако и нови водовод, значајан део реконструкције мреже већ је урађен. Сигуран сам да ће све бити доведено под конац упоредо са завршетком изградње фабрике воде. Верујем да грађани осете ту нашу енергију коју улажемо за добробит нашег града. А оно што ће уследити јесу, сем фабрике пијаће воде и новог водовода, реконструисана болница, модерна саобраћајница Кикинда-Сомбор, градска пијаца, расписан тендер за нову индустријску зону и преговори са потенцијалним инвеститорима великог формата. Завршава се процедура за ритејл-парк – поручио је, сублимирајући свеукупно прекјучерашњу скупштинску расправу, први човек Кикинде Никола Лукач.

 

ПАРЕ ИЗ ЕУ

У овој години се очекује даће у Кикинду пристићи средства из фондова развојне помоћи Европске уније у износу од 30,5 милиона динара, уз обавезу обезбеђења суфинансирајућег износа од 5,7 милиона динара. У питању су пројекти који ће се реализовати заједно с Румунима.

 

ИЛИЋ БЕЗ МАНДАТА

Владимир Илић није више одборник Социјалистичке партије Србије. Разрешен је на јучерашњој седници градског парламента, пошто је крајем фебруара, након што је, због сумње у криминалне радње док је био на челу „Тозе Мрковића, хапшен и притваран, дао оставку. Уместо њега у скупштинске клупе од наредне седнице највероватније седа његова партијска колегиница Слађана Бијелић, која, иначе, већ има одређено одборничко искуство.