НА ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ ПРОДАТА ВЕЋИНА ИМОВИНЕ ДОО „БАНИНИ“ У СТЕЧАЈУ

  • КУПАЦ ИЗ НАШЕГ КОМШИЛУКА
  • За атрактивну зграду некадашње управне граде ИПП „Банат” у најужем центру града наш суграђанин Андраш Сабо, газда фирме „Микрон”, платиће 16,7 милиона динара, а почетна цена била је око 12,3 милиона динара

 

Репрезентативна једноспратница на Тргу српских добровољаца 40 у нашем граду, у јавности познатија као управна зграда некадашњег пољопривредног комбината „Банат”, добила је новог газду. На јавном надметању имовине ДОО „Банини трејд”, која је одлуком Привредног суда у Зрењанину, отишла на добош, ово атрактивно архитектонско здање купила је овдашња СЗТР „Микрон”, приватна фирма за машинску обраду метала породице Визи, која постији око три деценије.

У трци за власништво над бившом „Банатовом” зградом, коју је пре око деценију преузео „Банини”, била су два такмаца – „Микрон” и Геодетски биро „Стамболија” из Зрењанина. Стартовало се с почетном ценом од око 12,3 милиона динара, а када је се дошло до цифре од 16,7 милиона представник Геодетског завода дигао је руке од наставка трговине, на уочљиву радост Андраша Визија, озбиљног пословног човека из нашег комшилука.

Тако је, напокон, одгонетнута судбина некадашње Штајгерове палате, која је, након пропасти ИПП „Банат”, дуго, непотпуно и недовољно јасно власнички дефинисана, била на ветрометини небриге и немара, да би је пре око деценију, за потребе своје сестринске фирме за трговину и диструбицију „Банини трејд”, купила овдашња кондиторска индустрија предвођена Радојком Станићем. Пословни систем „Банинија“, међутим, у последњих неколико година почео је нагло да се урушава. Матична колачарска фирма у међувремену одлази у стечај. У јануару прошле године у зрењанинском Привредном суду, на инцијативу банкара као повериоца, покреће се предстечајни, а потом четири месеца касније и стечајни поступак и за „Банини трејд”. Уследило је и хапшење и притварање газда колачаре Станића и Бранка Маленчића, против којих се у Вишем суду у Зрењанину, због сумњи да су починили више кривичних дела из области привредног криминала, води кривични поступак.

Затим је, овог пролећа, фабрику „Банини” у стечају купила фирма „Јафа”, из Црвенке. Сада је уследила стечајна распродаја и „Банинијеве” сестринске фирме „Банини трејд“, у којој је Станић, док није расвлашћен, располагао са 93 одсто капитала, а Маленчић са шест одсто. Истог дана када су пазарили зграду некадашњег локалног пољоприовредног комбината, Андраш Визи и двојица његових синова, у оквиру истог јавног продајног надметања, купили су, за три милиона динара, пет релативно добро очуваних аутомобила „фабија”. Истргован је и не баш велики плац „Банини трејда” на самом почетку Улице Угљеше Терзина, који је до пре неколико година био дивље сметилиште, па га Градска управа, уз сагласност Станића, преузела и претворила у уређен и фино осмишљен паркић. Купац је, за чак 4,5 милиона динара, Зоран Малетин, из Падеја, који ће, како нам је рекао, на овом простору највероватније подићи пословно-стамбени објекат.

Још увек, у оквиру завршнице стечаја, није продата сва имовина „Банини трејда”. Воде се, наиме, у вези тога, неколико парничних поступака.


НИСКА ЦЕНА

На упитну констатацију новинара да је за мало пара продат вредан објекат, стечајни управник Радован Савић, неодређено слеже раменима. Савић вели да је у целокупном поступку јавног надметања све урађено строго по пропису.

Цена може да се учини ниском. Закон о стечају је, будите сигурни, у потпуности испоштован. Одбор повериоца се за све кључно у стечајном предмету пита, па је тако, између осталог, одабрао специјализовану проценитељску кућу из Београда, која је установила вредност зграде од око 25 милиона динара. Закон о стечају је јасан и прецизан: почетна продајна цена је половина процењене вредности онога што се продаје – каже Савић.


НАМЕНА НЕПОЗНАНИЦА

Андраш Визи нам је, одмах након надметања, рекао да је задовољан својом новом пословном аквизицијом. Још увек није одлучио какву ће намену имати зграда коју је, у оквиру завршне фазе банкрота „Банини трејда”, истрговао. Извесно је, кажу његови синови, да ће око 500 квадрата корисне површине адекватно бити искоришћено.


ОД ШТАЈГЕРА ДО ВИЗИЈА

Атрактивну једноспратницу, коју је прошле недеље купила породица Визи, крајем 19. века, да би у њој становао и у њу сместио своју ординацију, саградио је чувени кикиндски зубар др Едвард Штајгер. Након Другог светског рата зграда је национализована и претворена у музеј, који је шездесетих година прошлог века премештен у Курију. Потом се у прелепо здање уселила управљачка гарнитура ИПП „Банат”, која је ту остала до погубног транзиционог растурања овог моћног аграрног гиганта. Као културно-историјско благо, под заштитом је државе, па му се, јер то закон налаже, не сме мењати спољни изглед.