МОРАМО ПРЕКИНУТИ ЛАНАЦ ИНФЕКЦИЈЕ

  • ИНТЕРВЈУ: ДР САНДРА РАДЛОВИЋ, ДИРЕКТОРИЦА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ КИКИНДА, О ВИРУСУ КОРОНА
  • Епидемиолошка ситуација у Кикинди је неповољна: У граду је присутна локална трансмисија болести, а од четворо пацијената, који су на респиратору, троје је из Кикинде

Први случај заразе вирусом корона у Србији забележен је 6. марта у Суботици, а до закључења овог броја наших новина (среда преподне) укупно је 83 заражених. Од последица тог вируса, до сада, у нашој држави нико није преминуо. Међутим, у свету су бројке другачије. На глобалном нивоу, вирусом корона заражено је више од 184.000 особа, а од последица истог умрло је око 7500 људи. Присуство вируса COVID-19 пријављено је у 159 државa у свету, а највише заражених регистровано је у Кини, Италији, Ирану и Шпанији. У даљем ширењу заразе стручњаци истичу да је важно поштовати прописане мере. О карактеристикама вируса корона, шта грађани треба да ураде да би сачували здравље, али и о епидемиолошкој ситуацији у Кикинди, причали смо са специјалистом епидемиологије др Сандром Радловић, која је уједно и директорица Завода за јавно здравље Кикинда.

Епидемиолошка ситуација у Кикинди изазвана вирусом COVID-19 је неповољна. Ми у граду имамо локалну трансмисију болести, односно вирус је присутан у заједници. У Србији је четворо пацијената оболелих од вируса COVID-19 на респираторима. Један од њих налази се у Клиничком центру Србије, док су остала тројица наши суграђани и смештени су на Инфективној клиници Клиничког центра Војводине. Осим тога, у Кикинди је око 100 грађана, који су били у контакту са оболелима, у кућној изолацији. То подразумева да седе код куће 14 дана, немају контакт са својим укућанима и поштују упутства лекара. Њихово стање се прати и за сада су добро, симптоми се нису појавили и надам се да ће тако и остати. Поред тога, у складу са мерама Владе Републике Србије, у кућној изолацији налази се и преко 200 суграђана који су дошли из иностранства.

Министарство је активирало бројеве телефона које грађани могу да користе уколико имају одређене симптоме респираторних инфекција. Како се то показало у пракси?

Завод за јавно здравље отворио је три линије позивног центра. Лекари дају савете и смернице како се треба понашати. До сада је више од 70 одсто позива било медицински неоправдано, али су грађани, уз савет, добили и неку врсту психолошке подршке. Људи су задовољни и дневно имамо преко 500 позива по једном броју. Грађани су довољно информисани, али постоје недоумице и највише питања се односи на то „шта ако сам био у контакту са контактом оболелих“. Контакт контакта није у ризику. Онај ко је био директно у контакту са оболелим је у ризику и стављен је под здравствени надзор. Оног момената када неко од контаката оболи, добије симптоме болести, његови контакти постају епидемиолошки интересантни и стављају се под здравствени надзор.

У којим случајевима зовемо доступне бројеве телефона, шта подразумева оправдану сумњу о зрарази вирусом корона?

Коронавирус је из групе респираторних вируса. Инкубација траје до 14 дана код COVID-19, али је просек шест дана. Зато се сви пацијенти који су у изолацији држе 14 дана код куће, јер је то време максималне инкубације. Важно је нагласити да је пацијент заразан само када има акутне симптоме болести. Када неко почне да кашље и да има температуру, онда евентуално може бити заразан, пре тога не. Разлика између грипе и короне је у томе што обична сезонска инфлуенца настане нагло, симптоми се развију у року од 24 сата, а корона иде постепено. То је суштинска разлика у распознавању. Оно што највише буни суграђане и због чега зову је то што имају температуру 38 или што кашљу. Међутим, постоје и други разлози за то. Није све корона. Важно је да грађани не одлазе у домове здравља и болнице, већ да позову телефоном изабраног лекара или епидемиолога који ће дати савет и упутства. Уколико лекар процени да је здравствено стање сложеније, сваком пацијенту биће обезбеђен транспорт на инфективно одељење.

Шта грађани морају да ураде да би остали здрави?

Здравствени систем целу ову причу не може сам да изнесе уколико изостане сарадња суграђана, односно пацијената. Молим све грађане да се придржавају прописаних мера, да поштују упутства и савете лекара. Велики је терет на здравственом систему. Зато, перите руке, проветравајте просторије, социјалне контакте сведите на минимум. Останите код куће, не излазите без преке потребе и немојте да примате госте. Издржите ово. Сигурно да није лако, али морамо сви бити одговорни према сами себи и другима. Ово је локална трансмисија и вирус је свуда око нас. Ми ћемо се борити са овим уз познате мере превенције, које су једино оружје које ми у овом моменту имамо. Основни задатак у оваквој ситацији је да прекинемо ланац инфекције. То можемо да урадимо само поштујући прописане мере.

Старији, особе са хроничним болестима и особе са ослабљеним имунитетом могу бити изложене додатном ризику. Шта они могу да учине како се не би заразили?

Исто што и сви други. Најважније је да смање социјалне контакте и ако је могуће да их уопште и немају. Отворене су и везе за психолошку подршку особама које су у изолацији. Није им лако да седе код куће, али то је једина мера која може бити делотворна. Већина ових инфекција, више од 80 одсто, прође са благом клиничком сликом, односно са температуром до 38, боловима у грлу, сувим кашаљем, боловима у мишићима и у року од пет, шест дана прође. У мањем броју случајева то иде са могућим компликацијама, као што је упала плућа, али се читав систем труди да до тих компликација не дође.

Каква су предвиђања струке када је у питању даље ширење вируса? Када се може очекивати смањење броја оболелих?

У овом моменту не можемо да знамо колико ће епидемија да траје, али знамо да ако се све мере буду испоштовале, ако се сви будемо придржавали истих, цела прича може да се заврши у неком оквиру од шест недеља, евентуално два месеца. На сву срећу, у Србији нема смртних исхода. Труде се сви да тако и остане, али је апел да се не излази из куће. Лекари примарне здравствене заштите ће све што могу покушати да заврше телефоном. Нико неће остати без указане здравствене помоћи, али у болницу долазе само најтежи пацијенти. Велики је притисак на Инфективно одељење Опште болнице Кикинда, где постоје само два инфектолога. Међутим, лекари су солидарни и сви помажемо једни другима. На грађанима је да поштују мере, слушају лекаре, а када осете прве симптоме респираторне инфекције да остану код куће и позову доктора. У ком правцу ће ићи епидемија, ми у овом тренутку не можемо да кажемо. Тешко нам је, сигурна сам да ће бити све теже, али се надам и верујем да ћемо сви заједно успети да победимо ову болест. Од нас самих зависи исход.

Са становишта струке, како коментаришете увођење ванредног стања у Републици Србији?

Увођење ванредног стања је права и једина ствар која може да нас спаси. У свему овоме и локална самоуправа учествује. Организовали су помоћ до куће људима старијим од 65 година којима је потребна набавка намирница и лекова. Град је покривен волонтерима Црвеног крста и другим добровољцима, постоје позивни центри и све се ради са циљем да се омогући останак старијих у кућама и да немају потребе да изађу. Суштина је смањити социјални контакт.

Шта саветујете Кикинђане, односно све грађане?  

Позивам све суграђане на јединство и максималну одговорност. Ово је тешка ситуација и нико не зна какав ће исход бити. Морамо помоћи једни другима. Молим вас, сарађујте у сваком смислу, поштујте савете лекара, редовно перите руке, проветравајте просторије, излазите напоље само ако је неопходно. Уколико излазите напоље, ставите маску. Маску преко уста и носа треба да носе и здрави и оболели, а ако је немате ставите шал, мараму и друго. У случају да морате да остварите социјалне контакте, нека буду на дистанци од два метра и избегавајте окупљања.

 

ДРЖАТИ ДИСТАНЦУ И ПРАТИ РУКЕ

Вирус COVID-19 се шири путем ваздуха, кашљањем, кијањем, као и свака респираторна инфекција. Ми то зовем директан контакт, у случајевима када је особа на метар одстојања од пацијента, као и преко контаминираних површина. Вирус је веома отпоран у спољашњој средини и остаје осам до девет сати на површинама, зато је стална хигијена руку неопходна.