АКТУЕЛНО МНОШТВО ВАЖНИХ ОДЛУКА НА ЈУЧЕРАШЊОЈ СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА

МИКРОНАСЕЉЕ ДОБИЈА РИТЕЈЛ-ПАРК

На темељима несуђеног стамбеног блока за младе брачне парове треба да никне модеран вишенаменски пословни центар. Усвојена оставка досадашњег члана Градског већа Мирослава Дучића, након што је именован за начелника Округа. На челу Историјског архива Срђан Сивчев, уместо Милана Срдића, којем је истекао мандат

Напокон се, после двоиподеценијске неизвесности, назире коначно, сврсисходно, садржајно решење за запуштени грађевински простор код укрштања улица Змај Јовина и Михајла Пупина. Оживљава несуђени стамбени комплекс, крајем последње деценије прошлог века намењен младим брачним паровима, чија је градња у потпуности заустављена након преврата две хиљадите.

Ово у правом смислу урбанистичко ругло изникло одмах уз две велике саобраћајне прометнице, с опустелим бетонским темељем који се назире у изђикалом шипражју, актуелна напредњачка власт претвара у пословни простор. Скупштина града, наиме, на јучерашњој седници донела је решење о отуђењу поменуте неизграђене градске катастарске парцеле од 11.383 квадратна метара, да би се на њој изградио модеран објекат комерцијалне намене. Ако све буде по замисли градских планера, 15 месеци од дана кад се код јавног бележника овери уговор, на том простору треба да никне и за релативни кратко време проради – отворени тржни центар, односно ритејл-парк. Поменута изградња предвиђена је Планом детаљне регулације за тај део Микронасеља.

Тржишна вредност поменуте катарстарске парцеле процењена је на 260.000 евра, што ће бити почетана цена у поступку прикупљања писаних понуда. Исплата је, наравно, у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке који важи у том моменту. Уговор о отуђењу непокретности у року од 60 дана од момента правонснажности Никола Лукач, као градоначлник, у име Града, закључује с најповољнијим понуђачем, који мора да се придржава уговорених обавеза, пре свега рока реализације пројекта. У супротном стицалац непокретности Граду враћа парцелу, о свом трошку доводи земљиште у првобитно стање и надокнађује евентуалну штету.

Одборници су усвојили решење о разрешењу дипломираног економисте Мирослава Дучића са функције члана Градског већа задуженог за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације. Дучић је, иначе, 26. јануара на чланство у Већу поднео оставку, пошто је нешто раније именован за начелника Севернобанатског управног округа. Још се не зна ко ће га наследити у Градском већу.  Уследила је још једна кадровка рокада у локалном јавном сектору. Милан Срдић, дипломирани политиколог, иначе дугогодишњи новинар, због истека мандата, разрешен је дужности директора Историјског архива. Срдић је испунио услов за пензионисање. За његовог наследника Скупштина је именовала Срђана Сивчева, запосленог у Архиву.

На седници је измењена одлука о општем уређењу насељених места и комуналном реду. Корекција је уследила јер је део одлуке који регулише издавање одобрења за извођење радова на јавним површинама морао да се усклади са законским прописима. Из истог разлога – да се ставка о издавању одобрења за извођење радова усклади са законом, измењена је одлука о одводњавању атмосферских вода. Стављена је ван снаге, као непримењива у овом тренутку, пре две године донета одлука о изградњи и уређењу паркиралишта за одређење кориснике.

Одборници су именовали седмочлану радну групу за израду Антикорупцијског плана за Кикинду за период од ове до 2026. године, чији ће координатор бити Душан Оличков. Радна група треба да сачини анализу пројектованог модела поменутог плана и метод његовог спровођења. Овај документ, иначе, прозилази из обавезе градова и општина да усвоје и примене одговарајући, сопствени, начин борбе против корупције. Ради се о превентивним антикорупцијским механизмима на нивоу локалних самоуправа који се израђују на основу Акционог плана за преговарање наше земље о чланству у Европској унији – у оквиру поглавља број 23, усвојеног 27. априла 2016. године на седници Владе Србије.

На јучерашњој седници Скупштине града изгласане су промене у саставима управних и надзорних одбора неколико градских установа, конкретно Културног центра, Центра за пружање социјалних установа и Центра за стручно оспособљавање.

КО ЈЕ НОВИ ШЕФ АРХИВА

Нови вршилац дужности директора овдашњег Архива је, иначе, мастер историчар. Срђан Сивчев се последњих година истакао писањем. Аутор је бројних текстова и књига из области историографије и архивистике, углавном с темама из кикиндске прошлости. Стални је члан Матице српске. Председник је Клуба историчара Кикинде. Шеф је одборничке групе напредњака. Ожењен је и има ћерку Милицу.

ОГРОМНА УШТЕДА СТРУЈЕ

На јучерашњој седници стигао је одговор на одборничко питање Горана Думитрова. Овог представника опозиционе ГГ „Наше мало место“ занимало је колика је потрошња струје градске јавне лед-расвете у односу на период пре њеног увођења. Градски енергетски менаџер Никола Југин приложио је табелу с упоредним подацима из које се види да је уштеда електричне енергије од момента примене лед-расвете чак 71,43 одсто.