МИНИСТАРСТВО НАМЕНИЛО 32 МИЛИОНА ДИНАРА ПО КОНКУРСУ „ГРАД У ФОКУСУ“

  • КИКИНДА СЕ ИЗБОРИЛА ЗА РАЗВОЈ КУЛТУРЕ
  • Одобрена средства биће довољна за изградњу музеја „Тере” у простору бившег мањежа и за реконструкцију крова Народне библиотеке „Јован Поповић”

 

Крајем фебруара Министарство културе и информисања расписало је конкурс „Град у фокусу”, са циљем да се културна понуда у држави децентрализује, а на којем су локалне самоуправе, изузев Београда и Новог Сада, могле да кандидују своје пројекте и институције културе, за добијање финансијске подршке овог Министарства.

Овим поводом, медијима се обратио градоначелник Кикинде Павле Марков нагласивши да Кикинда има своје „стратешко благо” и да је исходом конкурса изузетно задовољан, односно да подршка кикиндским програмима од стране Министарства културе, представља још једну победу нашег града, која је остварена захваљујући квалитету кандидованих пројеката. Марков је рекао да је управо и један од циљева учешћа на овом конкурсу био да се реше проблеми инфраструктуре појединих културних установа.

PAVLE
Павле Марков

У време формирања власти крајем 2013. године, за један од наших, локалних фокуса поставили смо завршетак изградње музеја „Тера” у простору некадашњег мањежа као значајног пројекта за наш град – навео је Марков. Градоначелник је подсетио да је локална самоуправа неколико пута добијала средства по овом основу од виших инстанци, али да је недостајало великих 20 милиона динара, колико ће сада, захваљујући више него успешно оствареном резултату конкурса „Град у фокусу“, бити додељено управо за реализацију изградње музеја „Тере“. Марков је нагласио да би ову, нову институцију културе, Кикинда могла да добије у другој половини наредне године и тиме вишегодишњу идеју претвори у стварност.

Политичка одлука је била да будемо стрпљиви и да у време економске кризе сачекамо да се сакупи довољно средстава како би се пројекат урадио одједном и одлука се испоставила исправном. Доказали смо да овај град може да прикупи довољно средстава и ван свог буџета изнесе велике пројекте – нагласио је Марков, истакавши улогу магистра Слободана Којића, захваљујући чијој енергији и истрајности, Симпозијум „Тера“ постоји дуже од три деценије.

Дугогодишњи проблем зграде Народне библиотеке „Јован Поповић”, односно реконструкције таванског дела, такође ће бити решен захваљујући одобреним средствима републичког Министарства.

biblioteka

Даљим улагањем које град чини према Народном позоришту и Народном музеју, уз обновљену зграду Библиотеке, град ће добити изглед какав заслужује – подвукао је градоначелник и додао да ће се из буџета попунити недостајући део средстава за реализацију ових пројеката. Исто тако, локална самоуправа наставиће, према речима првог човека града, да се са својим културним програмима појављује на конкурсима републичких, покрајинских и прекограничких институција.

Министарство културе и информисања за пројекте Новог Бечеја, Кикинде, Зрењанина, Крагујевца, Ужица, Крагујевца и Шапца у оквиру конкурса „Градови у фокусу” издвојиће 151,7 милиона, од којих ће Новом Бечеју, као општини у фокусу припасти – 56,7 милиона динара. Зрењанин је добио 24 милиона динара, Крагујевац 18 ,Ужице 12, а Шабац 9 милиона динара, према чему је Кикинда и практично на другом месту.

После свега закључак између редова је да овако значајна одлука за Кикинду не би била могућа без изузeтетно јаког политичког утицаја локалне власти и статуса који Кикинда има у највишим органима одлучивања чиме се још једном доказало да успешно руковођење градом пресудно утиче на најважније одлуке које су од виталног значаја за равој града.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *