МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ УПОЗНАО СЕ СА НАПРЕТКОМ РАДОВА НА НАЈВЕЋОЈ ОВДАШЊОЈ ИНВЕСТИЦИЈИ

  • НИКАД БЛИЖИ ФАБРИЦИ ВОДЕ

За годину дана грађани Кикинде имаће пијаћу воду која задовољава све највише стандарде Европске уније и Републике Србије, најављено приликом посете

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и градоначелник Никола Лукач са својим сарадницима, као и представници ЈП „Кикинда“ посетили су будућу фабрику воде. Изградња Постројења за пречишћавање воде за пиће завршиће се за годину дана, изнето је овом приликом. Укупна инвестиција вредна је 11,4 милиона евра, а подршку пројекту дали су Влада Републике Србије и Немачка развојна банка. Министар Момировић био је у нашем граду и у марту када су радови били на самом почетку.
Приметан је напредак у изградњи између две посете министра, констатовао је градоначелник Лукач:

-Захваљујем свима који раде на овом пројекту и морам истаћи да су Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре показали пуно разумевање за решавање вишедеценијског проблема лошег квалитета пијаће воде у Банату и Кикинди – навео је Лукач.

Он је изнео уверење да ће заједничким деловањем захваљујући фабрици воде, али и заменом водоводне мреже, до краја следеће године Кикинда добити пијаћу воду која задовољава све критеријуме исправности.

– Овај пројекат је за Републику Србију веома значајан- рекао је министар Момировић.- Из технолошког угла, ово је веома сложен пројекат и зато смо у његову реализацију укључили све најквалитетније стручњаке.

Министар Момировић је нагласио да је сирова вода пуна арсена и бора, што пројекат чини комплексијим, али и додао да је решавање пијаће воде у Кикинди сврстано у приоритете рада Владе.
Пројекат у ком Кикинда учествује је фаза пет пројекта водоснабдевања и третмана отпадних вода са укупним буџетом од 21 милион евра. Кикиндска је једна од главних инвестиција, за коју је KFW обезбедио шест милиона евра, док је остатак обезбедило поменуто Министарство и локална самоуправа.