МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ ОБИШАО ОВДАШЊА ГАЗДИНСТВА

  • ПОДСТИЦАЈИ ДРЖАВЕ ТОВНОМ ГОВЕДАРСТВУ
  • Министар пољопривреде у радној посети Кикинди. Посетио три газдинства и кроз непосредан разговор са пољопривредницима сазнао за проблеме са којима се сусрећу

 

Породица Терзин из Башаида бави се сточарством последњих десет година, три генерације укључене су у посао и на свом имању тренутно имају око 70 бикова у тову. Међутим, цена откупа не иде им наруку и према речима Немање Терзина, тренутна цена није довољна ни да покрије уложено.

Цена је тренутно око 1,7 евра, а то је испод сваке зараде. Надам се да ако крене извоз за Турску и Кину, да ће цена бити око 2,1 евро. То би значило да бисмо нешто могли и да радимо и нечему да се надамо – рекао је млади пољопривредник. Његово газдинство посето је министар пољоприрведе Бранислав Недимовић, који се у непосредном разговору са њим, али и са осталим пољопривредницима упознао са проблемима који их тиште и представио мере подршке које држава реализује. Према речима министра, држава тренутно реализује три мере подршке када је у питању товно говедарство.

Једно је тржиште Кине. Закључен је уговор, чија је вредност 60 милиона долара за откуп 750 тона говеђег меса месечно за потребе једног кинеског купца. Друга ствар је интервентна мера коју је Влада РС пре две недеље предузела, а тиче се замене товних говеда за кукуруз, по цени од 2,2 евра по килограму. Конкурс је расписан за пријаву пољопривредних газдинстава. Турска је трећа ствар, коју очекујемо сваког дана да крене – рекао је Недимовић.

Он је још најавио да ће Министарство пољопривреде до краја године дати очекиване цене за 2020. годину за 15-20 производа који се највише производе у Србији. Он је истакао да ће произвођачи на тај начин имати репер за наредну годину, али да те цене не представљају и гарантне. Ове године лцитација државне земље, према најавама министра, биће организована раније, како би пољопривредници раније могли да уђу у поседе и почну обраду земље на време.

Према речима градоначелника Кикинде Павла Маркова, посета Недимовића је веома важна, посебно јер је Кикинда пољопривредни крај, а велики број надлежности у овој области припада управо Министарству.

Кроз непосредне разговоре са пољопривредницима видело се да је министар спреман да чује сва питања и пружи одговор и да на прави начин покаже да што се пољопривреде тиче, ствари иду у позитивном смеру. Такође, приметно је да се цело Министарство и Влада РС боре и у међународним оквирима да пољопривреда убрза свој развој – рекао је градоначелник.

Поред подршке и подстицаја које пољопривредни произвођачи добијају од републичких и покрајинских органа власти, Град Кикинда издваја 20 милиона динара годишње за унапређење пољопривредне производње.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић током радне посете Кикинди обишао је и ДОО „Радуловић Аграр“ у Новим Козарцима, као и пољопривредно газдинство Малбаша у Банатској Тополи.


ПРЕВЕНТИВА ЈЕДИНИ ЛЕК ЗА АФРИЧКУ КУГУ СВИЊА

Када је у питању афричка куга свиња, која је регистрована у три села у централној Србији, министар Недимовић је истако да су превентивне мере једини лек. Он је рекао да је Банат простор где се највише боре против појаве ове болести, како међу популацијом домаћих, тако и дивљих свиња узумајућиу обзир близину границе са Румунијом. – Што се тиче извоза, Македонија, Босна и Херцеговина су пустиле одређене категорије. Полупроизводи и финални производи иду у извоз. Донели смо одлуку о регионализацији Србије, да са простора где нема афричке куге свиња месо може да иде – рекао је министар пољопривреде.