КОРОНА НЕ ПОСУСТАЈЕ

  • НА ТЕРОТОРИЈИ КИКИНДЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД ВИРУСА КОВИД-19 У ПОРАСТУ
  • Епидемиолошка ситуација оцењена као нестабилна и са тенденцијом погоршања. Оболели од ковида смештени и у кикиндској Болници. Једна особа је на респиратору. Највише заражених међу радно-активним становништвом. Апел грађанима да поштују прописане мере

Епидемиолошка ситуација на територији града Кикинде несигурна је са тенденцијом погоршања, оценила је др Татјана Караћ, начелница Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље. Према последње доступним подацима (уторак) на територији Севернобанатског округа регистрован је 81 активно обелели од ковида-19, док на територији нашег града тај број износи 71. Већина пацијената из Кикинде налази се на кућном лечењу, њих петоро је, према подацима ЗЗЈЗ у Клиничком центру Војводине, док је у Општој болници Кикинда, како је навео директор ове установе др Мирко Стојисављевић, хоспитализовано 28 оболелих. Сви пацијенти, осим једног, стабилног су стања.

Морали смо да ставимо на респиратор једну пацијенткињу. Ради се о релативно младој особи, рођеној 1961. године, дијабетичар је и раније је имала шлог. Што се тиче других пацијената, они који имају тежу слику смештени су на заразном, док се они са лакшом и средње тешком налазе на интерном А одељењу. Када је у питању старосна структура пацијената, углавном су то особе средње животне доби – обајаснио је др Стојисављевић.

Управо и највећи број оболелих региострован је међу активно радним становништвом, старости између 30 и 50 година. Лабораторија у кикиндском Заводу за јавно здравље ради анализе тестирања ПЦР методом и разултати се добијају у року од 24 сата. Према речима епидемиолога др Татјане Караћ, дневно тестирају око 20 особа.

Узоркујемо по индикацијама које је препоручио Кризни штаб Републике Србије. Очекујемо погоршање епидемиолошке ситуације и пораст броја оболелих. Најпрецизније податке о томе да ли смо већ у пику или полако пада број оболелих даће нам ковид амбуланте, које региструју сумњиве случајеве и број особа које су се јавиле са респираторним симптомима – навела је начелница Центра за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ.

У оквиру кикиндског Дома здравља раде две ковид амбуланте, односно здравствена амбуланта за фебрилна стања и респираторне инфекције у Светосавској улици где лекарску помоћ траже старији, као и амбуланта у Микронасељу намењена потребама најмлађих суграђана. Према речима директорице кикиндског Дома здравља др Биљане Марковић, тренутна ситуација у ковид амбулантама је под контролом, али је видљив тренд пораста броја пацијената.

У дечјој амбуланти је мањи број прегледа, док смо у амбуланти за фебрилна стања у понедељак обавили око 50 прегледа, урађено је 28 брзих тестова код особа које су имале симптоме и њих троје је било позитивно на антитела. Основни симптоми су температура, мада долазило је пуно пацијената који су се жалили на губљење чула мириса и укуса, затим сув кашаљ, бол у грлу, малаксалост, понекад пролив и повраћање и губљење апетита. Преглед у ковид амбуланти се не заказује, запослени раде у две смене и амбуланта је отворена до 19 часова, а након тога Хитна помоћ преузима пацијенте који се јављају са симтпомима ковида-19 – објаснила је др Марковић.

Након двомесечног периода без иједног регистрованог случаја инфекције вирусом ковид-19, на територији града Кикинде, крајем јуна забележени су новооболели. Према анализама кикиндског ЗЗЈЗ, вирус је у другом таласу импортован из Београда. Од почетка новог налета инфекције оболело је 80 Кикинђана, од којих је седморо излечено, а нажалост два суграђанина су преминула.

Узимајући у обзир епидемиолошке параметре, кикиндски Штаб за ванредне ситуације донео је низ мера у циљу спречавања даљег ширења вируса корона. У затвореном простору, као и на отвореном где није могуће испоштовати прописану дистанцу, обавезно је ношење маске, рад угоститељских објеката је ограничен и прописани су посебни услови пословања, што важи и за теретане, фитнес центре, пијаце. Између осталог, базени су затворени, број људи у продавницама је ограничен, а на снази је и забрана окупљања више од 10 особа. Према речима градоначелника Кикинде Павла Маркова, инспекцијске службе су на терену и на великом броју места приметно је кршење прописаних мера.

Нисмо увели кажњавање, али то не значи да нећемо. Ово су сада молбе. Није нам циљ да затварамо и вршимо такву врсту репресије, да економски живот у граду замре. С друге стране, ако немамо где људе да лечимо, то ће бити једина могућа мера. Поједини градови увели су ванредно стање. Ми сада пратимо ситуацију и борићемо се до када можемо, али у тренутку када будемо морали, увешћемо ванредно стање, јер онда наступају мере које се морају поштовати и више неће бити на нивоу препорука – поручио је Марков.

У циљу даљег спречавања ширења вирусне инфекције неопходно је слушати савет струке. Лекари апелују на обавезно ношење маске, држање физичке дистанце, избегавање окупљања и појачану хигијену. Поштујући прописане мере, особа не само да чува себе него и људе у свом најближем окружењу, те је лична одговорност појединца од виталног значаја у даљој борби против ковида-19. За здравије сутра, маска на лицу сада је обавезна.

 

ЗА КОВИД ПАЦИЈЕНТЕ СПРЕМНО 150 ПОСТЕЉА

Капацитет инфективног одељења Опште болнице Кикинда је 16 кревета, али су друга одељења реорганизована и направљен је додатни стационар за ковид позитивне пацијенте. Укупан капацитет кикиндске болнице за пацијенте позитивне на вирус корона је 150 кревета. – Ми смо се припремили за најгори могући сценарио и у првом таласу, када је вирус свима био потпуна непознаница. Што се тиче заштитне опреме, не оскудевамо, имамо све што нам је потребно. Лекари се држе, па докле год можемо то физички да издржимо. Воља постоји, као и знање и опрема. Приметио сам да су људи послушали савет струке и у последње време поново носе маске. Мада, има изузетака. Човек може донети одлуку сам за себе, али нема права да угрожава друге – истакао је др Мирко Стојисављевић, директор Опште болнице Кикинда.

 

ИЗМЕЊЕНЕ МЕРЕ ЗА ТЕРЕТАНЕ И ПРОДАВНИЦЕ

Градски штаб за ванредне ситуације изменио је досадашње мере које се односе на рад теретана и фитнес клубова, као и продавница. У складу са наведеним, број корисника теретана и фитнес центара ограничен је на највише два вежбача истовремено у клубу површине до 150 квадратних мера, односно на четири корисника уколико је простор већи од 150 квадратних метара. Поштовање физичке дистанце и строга дезинфекција су обавезни. Када су продавнице у питању, број потрошача ограничен је на основу величине објекта. Највише 50 купаца може да буде у продавницама површине веће од 600 квадратних метара, затим 20 особа у радњама од 60 до 600 квадратних метара, док продавнице чија је површина мања од 60 квадратних метара могу да имају највише два потрошача у исто време.