КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ГРАДА – НИКОЛА ЛУКАЧ ГРАДОНАЧЕЛНИК, ШИРА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА

  • ПОДЕЛА ВЛАСТИ И ОДГОВОРНОСТИ
  • Дијана Јакшић Киурски први сарадник градоначелника, председник Скупштине Младен Богдан, а у Градском већу четири места напредњацима, два социјалистима, а једно Савезу војвођанских Мађара

 

Скупштина града у новом сазиву конституисана је 21. августа у потпуности. Потврдило се да смо били у праву када смо у прошлом броју нашег листа најавили да ће досадашњи начелник Севернобанатског управног округа, напредњак, Никола Лукач преузети најважнију функцију у Кикинди. За Лукача је, од укупно 39 одборника, колико броји локални парламент, на коститутивној седници, коју је отворио најстарији одборник др Милован Блажић (СНС), гласало њих 34, а то су, по свему судећи, сви представници партија које чине локалну власт – напредњачка коалиција са 28 мандата, СПС са четири и СВМ са два одборничка места.

Лукач је, обраћајући се присутнима, пре него што му је указано поверење, између осталог, казао да ће све његове обавезе, у склопу активности локалне власти, најкраће речено, бити приоритетно усредсређене на побољшање живота свих грађана. Лукачев говор, уз незнатне редакторске корекције, објављујемо у целини.

Дијана Јакшић Киурски(СНС), из локалног комуналног предузећа, у којем је била један од директора, одлуком скупштинске већине, прелази у Градску кућу. Биће заменик градоначелника. Младен Богдан, запослен у Центру за социјални рад, изабран је за председника Скупштине града. Заменик ће му бити Биљана Кикић, која је и у претходном мандату обављала ту функцију. Секретар Скупштине и даље ће бити Жива Кнежевић.

У Градско веће, које, уместо досадашњих пет, има седам чланова, на предлог Николе Лукача, ушло је четворо представника изборне листе „Александар Вучић – за нашу децу“, двоје социјалиста и један члан СВМ. Саша Танацков је једини из претходног састава сачувао место у „градској влади“. Биће задужен за привреду и инвестиције. Милена Живков (СНС) водиће културу и образовање, Мирослав Дучић (СНС) стараће се о комуналним пословима, а Драган Пецарски (СНС) бринуће о спорту и омладини.

У Градско веће ушли су и чланови СПС Љубан Средић, досадашњи начелник Градске управе, с ресором пољопривреде и месних заједница, и Стеван Иличић, који ће надзирати екологију. У Већу је и Рамона Тот, из Савеза војвођанских Мађара, која ће бити задужена за проблематику мањина, родну равноправност и бригу о породици.

Све у свему, подела обавеза у мери коју одређују изборни резултати (с додатном дозом попустљивости доминантних напредњака према партнерима) подразумева и поделу одговорности.

 

ПРВА ОПОЗИЦИОНА КРИТИКА

У локалном парламенту је, иначе, од укупно 39 одборника, свега петоро представника опозиционих партија: двоје из Групе грађана „Наше мало место“, и по један из Шапићевог СПАС-а, Лиге социјалдемократа Војводине и  коалиције „Метла“, односно Демократске странке Србије. Први се међу њима, на конститутивној седници, у критичком тону, огласио Ладислав Томић, изразивши скепсу поводом избора председника Скупштине, нагласивши да је на ту функцију можда требало поставити неког искуснијег с дипломом правника. Одоговорио му је, у име напредњачког одборничког клуба, Срђан Сивчев, уз констатацију да је Богдан итекако способан да обавља поверену му функцију, што ће се убрзо и видети.

 

ДОБРО СЕ ШТИТИЛИ

На конститутивној седници градског парламента присутни у сали углавном су се придржавали мера здравствене заштите од короне. Одборници и остали носили су маске на лицу и, колико је било могуће, у комуникацији у сали и холу држали прописану социјалну дистанцу.