КИКИНДСКИ ЦРЕПАРИ У ПОТРАЗИ ЗА НОВИМ ВЛАСНИКОМ

  • „ТОЗА“ ПРЕД ПРИВАТИЗАЦИЈОМ
  • За куповину фабрике интересовање су исказале три фирме, две из Србије и једна из Немачке. Сви заинтересовани су из бранше и највећи су произвођачи грађевинског материјала у овом делу света

 

Већински власник „Тозе Марковића“ са 80 одсто удела капитала је „Србијагас“, део од 19 одсто има 190 ситних уделичара, а остатак припада Влади Србије. Фабрици, која је пре три године изашла из стечаја, а пре тога читаву деценију била системски урушавана од стране тадашњег власника, следи приватизација, сазнајемо од Владимира Илића, директора.

Надам се да ћемо до пролећа имати новог власника са новим плановима. О будућности фабрике одлучује већински уделичар „Србијагас“, уз сагласност Владе Србије, он продаје своје уделе. Потенцијални власници јавили су се за такозвани „дју дилиџенс“ што је заправо снимање вредности стања „Тозе Марковића“ и процена њене вредности као и износ колико је неко спреман да плати за њу – објашњава Илић.

За куповину фабрике интересовање су исказале три фирме – две из Србије и једна из Немачке. Сви заинтересовани су из бранше и највећи су произвођачи грађевинског материјала у овом делу света. То радује, додаје Владимир Илић, јер ће такви купци наставити са производњом и развојем фабрике.

У овом тренутку две фирме су исказале интерес да већинском власнику дају понуду за откуп. За 18. децембар заказан је састанак у „Србијагасу“ са трећом фирмом, која је најозбиљнија у овој нашој бранши. Тада ћемо знати и њихову понуду – открива Илић.

Ова година, како напомиње Илић, била је интензивна и напорна. Зацртани план производње је остварен, док ће план продаје бити пребачен и поред тога што је почетком године уврштена продаја плочица на Косову до чега због забране није дошло.

Читаве године радили смо пуним капацитетом, тако да сразмерно томе очекујем и резултате. Имали смо повећане трошкове управо из разлога што су све линије биле упослене. У јеку производње запошљавали смо 650 радника од којих је 500 стално запослених. Зимске месеце искористићемо за ремонт машина и припрему за производњу у наредној години – каже Владимир Илић.

Наш саговорник напомиње да су у овом моменту најважнија улагања у модернизацију. За то је неопходно више милиона евра.

Оваква производња захтева неупоредиво више аутоматизације и неупоредиво бољи квалитет завршног производа. Неопходно је да се нови купац позабави и енергетском ефикасношћу – прецизира директор „Тозе Марковића“.

У протекле три године, за по десетак процената годишње забележен је раст продаје црепа. На тржишту плочица са брендом „Тоза Марковић“, који враћен након 15 година, забележен је раст у продаји и до 30 одсто годишње. Кикиндска индустрија црепа у овом моменту располаже залихама глине за производњу за наредних 10 година што су потенцијални купци постављали као прво питање. Постоји могућност да се још 18 година производи глина, али ће део парцела морати да се откупи од садашњих власника.