КИКИНДА СЕ ПОКЛОНИЛА КРАЉУ ОСЛОБОДИОЦУ

  • ОТКРИВЕНА СПОМЕН-БИСТА КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ
  • Бисту на градском тргу открио престолонаследник Александар Карађорђевић, праунук великог српског владара

Стогодишњица од смрти краља Петра I Карађорђевића у Кикинди је обележена откривањем спомен-бисте краља ослободиоца. Испред ОШ „Вук Караџић”, у будућем спомен-парку, бисту је открио њ.к.в. престолонаследник Александар Карађорђевић, унук краља Петра I. Овом догађају присуствовали су представници града, као и парламента Румуније.

Велика ми је част што сам открио споменбисту мом прадеди краљу Петру I. Овај емотивни тренутак за мене и моју породицу поделили смо са људима који према њему гаје поштовање. Мој прадеда је увек био уз свој народ и земљу. Одан, скроман и увек насмејан добио је надимак чика Пера. Целог живота борио се за Србију у којој су највише вредности част, љубав, храброст и хуманoст. Хвала вам свимa што чувате успомену на мог прадеду, јер кроз све вас чика Пера и даље живи – прецизирао је престолонаследник Александар Карађорђевић.

Градоначелник Никола Лукач, поздрављајући престолонаследника и обраћајући се присутнима, истакао је да је овим чином исправљена неправда према једној од највећих личности у историји Србије.

Краљ Петар I Карађорђевић био је краљ Србије и уједињених Срба. Краљ ослободилац Петар I био је најдражи народни краљ, вољен од народа, поштован у свету. Његова блага природа, демократичност и отвореност донели су Србији просперитет и развој. У годинама рата био је предан војник и врховни командант за слободу свог народа. Откривамо споменбисту Петру, нашем чика Пери, нашем краљу, скромном и поштеном, кога најбоље памтимо по реченици: Без љубави народне, слаби су престоли земаљски”. Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали живећи слободу. Он подсећа на сваку жртву српског народа коју нисмо заборавили. Ми ћемо заједничи за нашу децу, за будућност наше деце градити још бољу Кикинду и још бољу Србију– рекао је Лукач.

Градски одбор Удружења Краљевина Србија иницијатор је подизања спомен-обележја, а уједно је и донирало спомен-бисту. Милан Рељић из овог удружења додао је да краљ Петар Први цео свој живот посветио идеји слободе и ослобођења свог народа туђинске власти.

Споменбиста израђена у бронзи рад је вајарке Дринке Радовановић, а средства за њу у износу од милион динара прикупили су чланови Удружења. Градоначелник Никола Лукач од почетка је подржавао идеју Градског одбора, тако да је наша иницијатива спороведена у дело. Биста је освештана у Удружењу грађана Крила анђела” у Новим Козарцима. Ово удружење од 2014. године ради на својој мисији очувању српског националног индентитета – казао је Рељић.

Приликом посете Кикинди, њ.к.в. престолонаследник Александар Карађорђевић се са градоначелником Лукачем и његовим сарадницима састао се у кабинету, прошетао је Градским тргом, обишао је Народни музеј и Цркву Светог Николе. Посетио је и мини сајам на ком су своје специјалитете излагала удружења жена. Фијакером је обишао централне градске улице.