ЈУБИЛЕЈ НАЈСТАРИЈЕ ФОТОГРАФСКЕ РАДЊЕ У ГРАДУ

  • ОСАМ ДЕЦЕНИЈА „СРЕТЕНОВИЋА“
  • Кроз три генерације, Сретеновићи у Кикинди, пуних 80 година, очували су фотографску радњу и занат који се временом драстично променио

 

Фотографска радња „Сретеновић“ отворена је у мају 1938. године. Ово је једина приватна радња у граду која траје пуних 80 година и преноси се са колена на колено. Значајан јубилеј, како сазнајемо од Владимира Сретеновића, биће обележен како доликује овом занату, изложбом фотографија.

Позивам све суграђане који имају старе фотографије настале у нашем студију да их донесу. На јесен планирамо изложбу у Галерији „Тера“, где ће бити изложене слике које показују како развој наше радње тако и фотографије у граду – прича Владимир Сретеновић који је љубав према овом послу наследио од деде и оца. Породичну традицију успели су да одрже кроз три генерације.

Иако се посао фотографа значајно променио за осам деценија, захваљујући модерним технологијама, и даље је фотографија најлепша успомена у свим породицама, тако да и најстарија кикиндска фотографска радња опстаје, а власници и запослени у њој имају посла. Лепе тренутке попут венчања и крштења суграђани и даље желе да овековече, тако да овај занат није нестао. Није реткост да Владимира суграђани виде и на свим значајним културним и осталим догађајима у граду, јер су чланови ове породице и својеврсани локални хроничари.

Владимир Сретеновић

Фотографску радњу отворио је Василије Сретеновић, родом из околине Чачка, који је био и први Србин који се бавио овим занатом у Кикинди. Почетком четрдесетих година прошлог века у нашем граду радило је пет фотографа који су били немачке националности. Василије је имао жељу да фотографија постане доступна свим становницима Кикинде без обзира на то да ли су богати или сиромашни и у томе је успео. Његову мисију наследио је и унапредио син Сретен, а сада то ради и унук Владимир.