ЈОВАН ИСАКОВ, МАЈСТОР ОРИГАМИЈА И ТВОРАЦ „БАЛКАНСКОГ ОРИГАМИЈА“

  • ЦЕО СВЕТ ОД ПАПИРА
  • Кикинђанин Јован Исаков је мајстор оригамија, оснивач Креативне радионице „Солеил“, блузер, творац „балканског оригамија”, човек који не одступа од својих уверења, не верује у инспирацију, а материјално му не представља приоритет

 

Јован Исаков радни век је провео у Београду, а након пензионисања вратио се у родну Кикинду. У делу своје куће направио је Креативну радионицу „Солеил“, где проводи већину свог времена. У ову оазу мира и уметности свако је добро дошао, било да научи како се прави ждрал од папира, сазна нешто више о оригамију, чује приче о изложеним маскама, фигурама, скулптурама суперхероја, ликова из књига, познатих рок музичара или само да ужива у амбијенту, слушајући звук блуза који допире из суседне собе. А домаћин Јован Исаков ту је да смиреног гласа, спокојног стаса и са великим осмехом на лицу пожели добродошлицу и сваког заинтересованог уведе у свет оригамија.

Са овом јапанском вештином савијања папира Јован се случајно сусрео пре више од 30 година, када га је другарица научила да прави ждрала. Како је рекао, уз доста муке успео је то да савлада, настављајући сам себи да поставља изазове и напредује.

Људима оригами изгледа јако компликовано, а у ствари није. Први део фигурице су основе, базе и оне се понављају. Има више савијања у бази него када креирате фигурице, правите ждрала, слона, птицу – објаснио је он. Након наученог ждрала почео је да прави маске од папира и, присећајући се дугогодишњег стваралаштва, истиче да му је управо то и било најизазовније, пошто је било нешто ново, није знао како ће публика да реагује. Након позитивних реакција, наставио је да усавршава вештину савијања папира дајући себи изнова нове задатке. Многобројне захвалнице, дипломе, похвалнице и признања окачене на зиду сведоче о Јовановом досадашњем успеху.

Учећи ову вештину, Исаков је технику прилагодио свом сензибилитету, те је тако створио балкански оригами. Како је рекао, оригами је настао по начелу естетике, а он је не преферира.

У естетици нема ничега сувишног, нити му шта фали. Може слон да буде са три ноге, нема везе, али естетски добро изгледа и то је то. А ја волим асиметрију, мало да искривим, мало да згужвам нешто, да изгледа, можда, као да није баш све испеглано – објаснио је Исаков.

Посебно воли да ради скулптуре, а најдража му је Дон Кихот и Санчо Панса, која је и освојила награду на републичком такмичењу. Од момента када је решио да је направи, па до саме израде скулптуре прошло је готово годину дана.

Њу никоме не дам, тражили су да га продам, али нема цену. Хтео сам да га урадим и требало ми је годину дана да почнем. Једно вече у клубу било je феноменално. Добра свирка, друштво, амбијент, све. Негде пред крај, видим га испред себе. Дођем кући и урадим га. Тако ја волим да радим. Оставим га, да се он врти, да се појави слика, а онда добијеш и све остало – предoчио је он.

Уметничке радове Јован продаје махом преко интернета, али га ангажују појединци и организације да направи портрете, скулптуре, фигуре. Међутим, његов покретач не представља зарада, већ љубав према уметности.

У данашње време није тешко бити уметник, ако се човек одрекне материјалног и да ради за себе, онда није тешко и помаже. Ја сам још деведесетих година то урадио, материјално ми није приоритет – објаснио је он.

Свој рад Исаков широј јавности представља кроз изложбе. Хонорано ради у позориштима, а и разне организације га ангажују по потреби. Тако је пре неколико година компанија „Ред бул“ контактирала њим и ангажовала га да направи макету Формуле 1 за потребе промоције.


„СВЕ ЈЕ СТВАР ТРЕНУТКА“

Мајстор оригамија, како каже, у инспирацију не верује.

Инспирација је за мене ружна реч, то користе људи да би имали изговор, да би се нешто оправдали. Мислим да је то тренутак, права ствар, углавном. А живот је у ствари један тренутак. Тренутак се деси, траје кратко, али човек може и да га продужи – рекао је он.