ЈАВИЛИ СЕ ПРВИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ КУПЦИ ОВДАШЊЕ КОЛАЧАРЕ, КОЈА ЈЕ У СТЕЧАЈУ

  • „БАНИНИ” ХОЋЕ И СРПСКИ КРАЉ МЕСА
  • Тендерску документацију, ради учешћа на аукцијској продаји  заказаној за 21. март, засад  откупили Фабрика бисквита из Црвенке и Индустрија меса „Матијевић”

 

За власништво  над  АД „Банини”  за сада су заинтересовани Фабрика бисквита „Јафа” и Индустрија меса „Матијевић” Петра Матијевића. Обе ове  компаније, наиме, за по 500.000 динара откупиле су тендерску документацију и тако потврдиле нагађања да су вољне да преузиму познату овдашњу  фабрику. „Банини” се, иначе, одлуком Привредног суда у Зрењанину, уз сагласност највећих поверилаца – банкара и државе, нуди на продају у оквиру стечаја.

Аукцијска продаја заказана је за 21. март. Почетна цена целокупне имовине „Банинија” је 15 милиона евра, што је половина процењене вредности фабриког власништва. По мишљењу економиста, будући газда производњом ће веома брзо надоместити утрошено за ову аквизицију. Услов је, наравно, да током продајног надметања цена   посрнулог српског гиганта у кондиторској индустрији осетније не нарасте.

„Банини” је, иначе, одавно у блокади. Његови погони, производња, продајна мрежа и робна марка претходно су, под, најблаже речено, необичним околностима издати у закуп сестринској фирми ДОО „Кондитори Маленчић” чији је стопостотни власник Бранко Маленчић, један од газда и руководилаца „Банинија”. Маленчићу су тада уступљени и сви запослени.

У међувремену је полиција упала у ову фабрику колача и почела темељно да „чешља” њену пословну документацију. Крајем прошле године уследила је кривична пријава против кључних људи у кикиндској кондиторској индистрији Радојка Станића и Бранка Маленчића. Они се терете да су починили више дела из области привредног криминала и тако за неколико стотина милиона динара оштетили  повериоце и државу.  Кривични предмет је у надлежности Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину и тек је на почетку. А какав ће исход бити, остаје да се види..

У штампаном издању можете прочитати наставак