ИЗ „ВИНЧЕ“ ДЕМАНТОВАЛИ ГЛАСИНЕ ДА СЕ НА КИКИНДСКОЈ ДЕПОНИЈИ ОДЛАГАО РАДИОАКТИВНИ ОТПАД

  • О НУКЛЕАРНОМ ОТПАДУ И ДРУГИМ ИЗМИШЉОТИНАМА
  • У трагању за сензационализмом, али и вођени другим, прикривеним интересима, појединци упорно покушавају да наруже имиџ града

 

Током прошле недеље домаћу јавност уздрмала је информација коју су пренели поједини медији, о томе да се у Регионалном центру за управљање отпадом у Кикинди, поред редовног, одлаже чак и нуклеарни отпад. Убрзо по објављивању ових вести, уследило је саопштење Полицијске управе о томе да су ухапшени Б.М. (43) из Пожаревца и Г.К. (52) из Београда, одговорна лица Компаније „ФЦЦ ЕКО“, због сумње да су починили кривична дела загађење животне средине. Према наводима пријаве они се оптужују за уношење опасних материја у Србију и недозвољено одлагање, прерађивање и складиштење опасних материја на 27 локација у склопу кикиндске депоније. Поменути су после задржавања од 48 сати пуштени, а у међувремену су запослени у Институту „Винча“ узорковали земљиште на више локација на депонији што је потврдила и директорица др  Милица Марчета Канински.

Анализе земљишта узоркованог са депоније су у току и ускоро ће се знати резултати. Са сигурношћу могу да тврдим да нема речи о нуклеарном отпаду. Узорковано је земљиште са 27 локација – рекла је др Милица Марчета Канински.

Из Компаније „ФЦЦ ЕКО“ поводом овог случаја огласили су се саопштењем у коме стоји да су настављене истражне радње на депонији. Наводи се да се депонија искључиво користи за више врста отпада у складу са решењима и дозволама за одлагање отпада. Саопштено је такође, да се на депонији не прерађује опасан отпад већ се одлаже комунални, неопасан отпад из индустрије и азбест упакован у складу са прописима. „ФЦЦ ЕКО“ има дозволе за сакупљање и транспорт неопасног отпада, за одлагање неопасног отпада и за одлагање појединих врста опасног отпада уз дозволе до 2022. године. Акредитоване лабораторије врше мониторинг на депонији и то: подземних вода, процедних вода, емисија и гасова, земљишта, буке прати се раст депоније у складу са законском регулативом.

„ФЦЦ ЕКО“ у Србији је од 2006. године, поседује дозволе надлежних институција и ради у складу са законом уз редовне контроле инспекција Министарства за заштиту животне средине и других министарстава. Министарство за заштиту животне средине у 2018. години спровело је пет инспекцијских надзора које је наложило да се пропусти отклоне, али без захтева за покретање прекршајних поступака. Додаје се и да ово није први пут да неко покушава да дискредитује рад „ФЦЦ ЕКО“, као и да ће до најситнијих детаља испитати пословање Регионалног центра за управљање отпадом у Кикинди и свих околности које су везане за овај случај.

Регионални центар за управљање отпадом у Кикинди, у пренесеном смислу, представља „мерцедес“ у односу на депоније у окружењу. Оваква како је изграђена, отклања сваку могућност од изливања и загађења подземних вода, што су утврдиле и најновије инспекције.

А поводом подигнуте прашине, није било званичног реаговања локалних власти. Надлежни у локалној саоуправи, како смо обавештени, помно прате развој догађаја и активно сарађују са свим инспекцијама које су поводом овог случаја на терену.


ШТА ЈЕ СВЕ ОПАСАН ОТПАД?

Звучи можда застрашујуће, али велики број предмета којима се сусрећемо и користимо их свакодневно, сврставају се у опасан отпад по њиховом одлагању на сметлиште. Тако најобичнија хемијска оловка, мобилни телефони, готово сав електрични и електронски материјал, разне амбалаже, гуме, боје, лакови…, у суштини представљају опасан отпад и за његово одлагање на депонији, оном ко њом руководи треба посебна дозвола, а „ФЦЦ ЕКО“ која управља кикиндском, свакако је има.


СЕНЗАЦИЈАМА РУЖЕ ГРАД

Колико штете је нанело прошлонедељно повлачење Кикинде по таблоидима у контексту „контаминиране средине“, тек ће се показати, а у последње време ово није био први случај. Појединци вођени различитим интересима, покушавају да сензацијама усмере пажњу на Кикинду и наруже имиџ града. Неко очигледно има потребу да невероватним измишљотинама о содомији над кокошкама, најездама пацова, канцерогеном средином…, засени све оно позитивно што се у Кикинди последњих година ради, да поништи долазак инвеститора, отварање на хиљаде нових радних места, стабилизацију локалних финансија и слично. Ако тражимо бенефит из целог случаја, он може да се нађе у опрезу који је подигнут на виши ниво, чешће инспекцијске анализе и појачану контролу свега што се на овдашњу депонију одлаже.


Државни секретар др Бранислав Блажић:

„Медијско и ментално загађење понекад је опасније од еколошког“

Некадашњи министар екологије, бивши председник Општине Кикинда, а актуелни државни секретар у Министарству заштите животне средине, др Бранислав Блажић, један је од најпозванијих за разговор на ову тему. Блажић је рекао да су продуковане информације пласирали опозициони медији у покушају да се Кикинди нанесе зло.

Министарство  се труди да решава многе нагомилане проблеме у области заштите животне средине. Велике проблеме имамо свакако и у управљању отпадом. Свакодневно се у Србији произведе велика количина опасног отпада и за значајан проценат ми уопште не знамо где завршава. Посебно кад се узме у обзир на стотине дивљих депонија и сметлишта где се баца све и свашта, без икакве контроле и заштите. Дуж путева, уз обале река и поред њива ћете наћи на дивљим депонијама разне врсте и опасног и неопасног отпада–  навео је Блажић.

Према његовим речима, кикиндска депонија једна је од свега шест безбедних, урађена по свим европским стандардима и на њој се обезбеђује максималан степен еколошке заштите како подземних вода и земљишта.

Због тога сви покушаји, намерни и ненамерни, који без икакве основе имају за циљ узнемиравање јавности, морају бити за сваку осуду. Посебно кад се узме у обзир да резултати узорковања нису ни близу такви како је неко у почетку представљао или како је неко желео да буду. Разумем опозицију и неке злураде опозиционе медије који би били срећни да се деси неко зло и који лажима желе да обмане јавност у њиховом интересу. Међутим, институције система морају све своје ставове базирати на чињеницама, закону и заштити друштвеног интереса. Кикинди као граду је нанета велика штета, сулудим писањем неких медија о некаквом нуклеарном отпаду, како је град блокиран, о некавим тонама баченог опасног отпада, што је стварало велико и непотребно узнемиравање јавности. Медијско и ментално загађење понекад је опасније од еколошког– рекао је др Блажић и додао да је Кикинда као град сувласник 20 одсто депоније заједно са ФЦЦ, једном од највећих мултинационалних компанија у Европи.

Неко је требао у старту да добро провери истинитост сумњи, да се не би ни град ни европски партнер унапред окачио о стуб срама. Министарство ће свакако наставити на поштовању закона, заштити државних интереса и одговорности свих на основу тачних и истинитих чињеница– подвукао је државни секретар.