ИНТЕРВЈУ: ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА ЕНЕРГЕТИКУ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И САОБРАЋАЈ, НЕНАД ГРБИЋ

  • ПРЕД КИКИНДОМ ЈЕ БОЉА БУДУЋНОСТ
  • „Циљ је да Покрајински секретаријат постане ефикасан сервис у функцији грађана и привреде, који ће, стварањем позитивног пословног амбијента и повећањем конкурентности, допринети развоју Војводине“- Ненад Грбић

 

 

У новој Покрајинској влади, председника Игора Мировића, нашло се места за двојицу Кикинђана. Владимиру Галићу поверен је секретаријат са ресорима урбанизма и заштите животне средине, а Ненаду Грбићу, Секретаријат са задужењима енергетике, грађевинарства, саобраћаја и располагања минералним сировинама, (који су изостављени из званичног назива Секретаријата).

Грбић је члан Социјалдемократске партије Србије и председник кикиндског oдбора ове странке. Рођен је у Кикинди 1959. године, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Економском факултету у Новом Саду. Од 2009. године ради у Техничкој школи у Кикинди, између 2010. и 2012. године био је члан Општинског већа задужен за привреду и екологију. Власник је агенције за пружање пословних услуга и активности у пословању. Добитник је више признања за рад у привреди, као и хуманитарни рад од стране локалне самоуправе, РПК Кикинда, Црвеног крста и других организација. Ожењен је и отац двоје деце.

Поднели сте оставку на место одборника у Скупштини града и образложили је тиме да ћете се више посветити Секретаријату. Колико Вас заиста чека посла на новој функцији и које сте циљеве поставили испред себе?

Нови посао увек тражи посвећеност. Приоритети су: постављање система којим ћете управљати, сагледавање капацитета и одређивање циљева. Досадашњи Покрајински секретаријат је у надлежности имао области енергетике и минералних сировина, а у новом су надлежности проширене и на грађевинарство и саобраћај. Циљ је свакако да Покрајински секретаријат постане ефикасан сервис у функцији грађана и привреде, који ће, стварањем позитивног пословног амбијента и повећањем конкурентности, допринети развоју Војводине.

Шта сте затекли у Покрајинској влади? Има ли започетих пројеката, да ли су претходници оставили само дугове или сте наследили и пренета средства? 

Свакако да постоје добри и започети пројекти, али у начелу у Покрајинској влади је затечено много проблема и прилично лоша ситуација. Пример је задужење у 2015. години у износу од 11 милијарди динара, а поређења ради оперативни буџет је износио 17 милијарди. Извештај Фонда за капитална улагања није усвојен од 2013. године. Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој је неселективно додељивао средства. Равномерни регионални развој је био у другом плану, а фаворизовани су поједини градови и општине, који су били блиски претходној покрајинској администрацији. Ово су јасни показатељи недомаћинског пословања, које није допринело развоју Војводине. У већини случајева су затечена потрошена средства и нереализоване обавезе.

Покривате ресоре енергетике, грађевинарства и саобраћаја. Који су кључни проблеми за сваку област? 

Покрајински секретаријат заправо покрива четири ресора, с тим што су минералне сировине изостављене из назива. Заједнички проблем свих ресора је недостатак извршилаца у Покрајинском секретаријату и велики број неархивираних предмета. Посебно до изражаја долази велики број необрађених предмета у систему издавања електронских грађевинских дозвола (обједињеној процедури издавања дозвола) и поступку легализације. У мору проблема које смо затекли у Секретаријату, тешко је издвојити кључне, но може се рећи да, уз већ поменуте, недостатак визије при додели средстава на конкурсима у енергетици, пренос управљања путевима другог реда у области саобраћаја и мањак средстава јесу кључни проблеми.

Када неки њихов суграђанин заузме министарско или неко друго место у власти, Кикинђани се обично прво запитају – ста ће Кикинда имати од тога? Дакле, има ли разлога да се Кикинђани понадају конкретном бенефиту од тога сто сте Ви и господин Галић тренутно на местима секретара у Покрајинској влади?

Свакако да ћемо се секретар Галић и ја трудити да својим ангажовањем обезбедимо бенефите Кикинди. Не смемо заборавити и људе попут Миленка Јованова, Александре Мајкић и др Бранислава Блажића, који су такође на одговорним функцијама, а такође заступају интересе Кикинђана. Уз већ усаглашен план координације претходно поменутих и градоначелника Павла Маркова, не треба сумњати да је пред Кикиндом боља будућност. Као и сваки одговоран човек, свестан сам средине из које потичем и имам жељу да тој средини помогнем, како би мојим суграђанима било боље.

Добили сте и помоћника на месту подсекретара, у лику младог Кикинђанина Миливоја Сувајџина. Зашто сте предложили баш њега, осим што је Ваш колега из Социјалдемократске партије Србије?

За господина Сувајџина сам био најмање вођен чињеницом да је мој страначки колега. Миливоја је препоручила пре свега његова посвећеност послу, знање и одговорност у коју сам се уверио сарађујући с њим претходних неколико година. Залагање, систематичност и рад који је показао у првим данима након мог ступања на функцију је било сасвим довољно да ме увери да избором Сувајџина за свог подсекретара нисам погрешио.

 


ОГРОМАН ЕНЕРГЕТСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ВОЈВОДИНЕ

banovina
Бановина

Колики су потенцијали обновљивих извора енерегије у Војводини?

Наша покрајина има изузетно велике потенцијале за коришћење обновљивих извора енергије, који су, нажалост, још увек минимално искоришћени. Велик број сунчаних сати, доступност биомасе и изузетни геотермални потенцијали права су прилика за развијање зелене индустрије и смањење зависности од увоза фосилних горива. Пројекти јавно приватног партнерства или коришћење ЕSCO фирми су добри модели за искоришћење обновљивих извора. Примера ради, расположиви потенцијал геотермалне енергије у Кикинди је 73.000 МW. Када се има у виду да инсталисана снага система даљинског грејања у Кикинди не износи ни 100 МW, може се лако закључити о коликом потенцијалу се ради.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *