ГОТОВО ИНФРАСТРУКТУРНО ОПРЕМАЊЕ ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНЕ „РАСАДНИК“ НА УЛАЗУ У КИКИНДУ

НОВА ЗОНА СПРЕМНО ЧЕКА ИНВЕСТИТОРЕ

За парцеле у „Расаднику“ већ има седам потенцијалних инвеститора, рекао градоначелник Никола Лукач приликом обиласка новоизграђене индустријске зоне

Нову Индустријску зону „Расадник”, на улазу у град из правца Зрењанина, обишли су градоначелник Никола Лукач, чланови Градског већа Мирослав Дучић и Саша Танацков и Јелена Бајић Иветић, секретарка Секретаријата за урбанизам обједињену процедуру и изградњу града. Радови на инфраструктурном опремању су завршени, а у изградњу су заједничка средства, од око 170 милиона динара, уложили локална самоуправа, Министарство привреде и Покрајина.

-Половину средстава од 82 милиона динара заjеднички су издвојили Град и Министарство привреде и та средстава утрошена су за изградњу интерних саобраћајница, атмосферске канализације, бициклистичка стаза, расвета унутар саме зоне. Заједничким улагањем Града и ЕПС-а утрошено је 33 милиона динара за трафостаницу, одговарајућу за потенцијалне инвеститоре. Добијено је и 54 милиона динара за изградњу расвете од фабрике „Зопас” до кружног тока на улазу у граду – рекао је Лукач.

Како је истакао градоначелник Лукач, овај простор је најатрактивнија локација за потенцијалне инвеститоре и до сада има седам заинтересованих за отварање погона у Индустријској зони. Струја, вода, гас, телефонски прикључци такође постоје на овом простору.

-Преостаје још да се изгради пречистач отпадних вода за који ћемо конкурисати за средства на конкурсима Републике и Покрајине. До тада све је припремљено за инвеститоре да почну да граде погоне. Ово капитално улагање је континуитет у нашем циљу да обезбедимо нова радна места – напоменуо је Никола Лукач.

Додатни потенцијал ново Индустријској зони даће и брза саобраћајница Сомбор -Кикинда.

-Велику захвалност дугујемо и председнику Александру Вучићу који има разумевања за потребе Кикинде и уз помоћ развојних агенција Србије и Војводине даје се препорука за наш град као добро место за инвестирање – прецизирао је градоначелник Лукач.

Циљ је да погоне отворе како је истакнуто фирме препознатљиве по еколошкој производњи и примамљивим зарадама.

-Циљ нам је да доведемо што квалитетније инвеститоре са платама које ће бити добре. Тако ћемо анимирати младе и високообразоване да се запосле у свом граду. Водићемо рачуна о томе какве ће то бити фабрике или једна фирма која ће моћи да понуди квалитетне послове и зараде изнад просека јер желимо да задржимо, али и вратимо младе у Кикинду – закључио је Никола Лукач и рекао да су највећим делом преговорали са развојним немачким фирмама из области ауто-индустрије.

Индустријска зона „Расадник“ део је слободне царинске зоне „Суботица“. Укупна површина је 22,6 хектара. Зона је у близини међународне пруге са могућношћу посебног колосека Пристаниште на каналу Дунав – Тиса – Дунав удаљено је један километар.

ИЗГРАДЊУ СУ ЗАЈЕДНИЧКА СРЕДСТВА, ОД ОКО 170 МИЛИОНА ДИНАРА, УЛОЖИЛИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА, МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ И ПОКРАЈИНА