ИДЕНТИФИКАЦИЈА ТАЛЕНАТА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ

  • ТЕСТИРАЊЕМ ДО ПРАВОГ ОДАБИРА СПОРТА

 

Како би идентификовали таленте школске деце за бављење спортом Покрајински завод за спорт и медицину спорта у сарадњи са Савезом за школски спорт Војводине спроводи тестирање ђака по окрузима. У сали Основне школе „Свети Сава“ 30 ученика петог разреда из Севернобанатског оркуга учестовало је у тестирању, а како је објаснио Бранко Ђукић из Завода покушаће да установе који спортови су најадекватнији за децу овог узраста.

Идентификација је јако тешка и тешко је говорити о томе ко је за шта талентован, али мислим да ће ово тестирање можда послужити деци да се пронађу у одређеном спорту. Осим физичких способности деце, потребна је и мотивација за одређеним спортом – рекао је Ђукић и додао да ће извештаји тестирања почетком јануара бити достављени координаторима, професорима физичког васпитања, као и родитељима како би на основу тих података деца покушала да се пронађу у одређеном спорту. Наставници на нивоу школа урадили су иницијално теститрање и децу која су се издвајала по одређеним моторичким способностима упутили су на ово тестирање. Како је објаснила председница Школског спортског савеза Кикинда Светлана Мирчић Вукобрат циљ Завода је да помогну детету приликом одабира спорта којим ће да се баве, а да су ученици петог разреда управо права циљан група.

Деца када долазе код наставника је моменат када би могли да утичемо на то да се они укључе у неку спортску причу адекватно – рекла је она.

Тестирање је обављено у складу са Акционим планом Стратегије развоја спорта у АП Војводина 2016-2018. године и реализује се другу годину за редом.