ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ ЗАХВАЛИО СТРУЦИ, ВОЛОНТЕРИМА И СВИМ СУГРАЂАНИМА НА ЗАЛАГАЊУ У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА

  • КИКИНДА УСПЕШНО ОДГОВОРИЛА ИЗАЗОВИМА
  • Према речима команданта Штаба и градоначелника Павла Маркова, Кикинда је урадила велики посао у циљу очувања здравља грађана и решавању проблема насталих услед кризе

 

 

Након укидања ванредног стања, градски Штаб за ванредне ситуације састао се како би анализирао урађени посао и донео закључке о активностима предузетим у циљу борбе против вируса корона. Према речима команданта Штаба и градоначелника Кикидне Павла Маркова, Кикинда је урадила велики посао у циљу очувања здравља грађана и решавању проблема насталих услед кризе.

На овом примеру можемо да видимо како све јавне службе и сви који су задужени за решавање одређених криза функционишу. У кратком временском периоду смо се организовали, формирали све важне службе и урадили велики посао. Потрошили смо око милион литара дезинфекционих средстава, поделили смо скоро 9000 пакета нашим најстаријим суграђанима, извршили око 4000 интервенција у оквиру Позивног центра за помоћ најстаријим суграђанима. Сматрам да се на основу тога може закључити колико је тога урађено – навео је Марков.

Он је још додао да подаци о здравственој ситуацији нису сведени, јер још увек постоје потенцијално заражени грађани. Међутим, градоначелник је навео да је разлика у односу на почетак кризе драстична у поређењу са појединим градовима и општинама. Како је рекао, Кикинда је урадила велики посао и резултати нису случајни.

Командант градског Кризног штаба посебно је истакао рад јавних служби у борби против ширења вируса корона. У првом реду су лекари, чију важност је Марков посебно истакао, као и Завод за јавно здравље.

Не само што су свој посао радили веома професионално, већ је и комуникација коју смо имали била на високом нивоу. Управо то је једна од важних ставки у извршењу било каквог задатка. Завод је у свим случајевима када је градски Штаб одлучивао о одређеним мерама био усаглашен и давао предлоге – навео је градоначелник.

Он је потом посебно истакао професионално ангажовање Полицијске управе Кикинда и њихове активности за очување здравља становништва, као и рад градских секретаријата за инспекцијске послове, заштиту животне средине и друштвене делатности. Такође, велики допринос дали су и волонтери.

Посебно захваљујем свим нашим пољопривредницима, који су својим тракторима и механизацијом даноноћно радили дезинфекцију града. Огроман посао су урадили трошећи не само своје време, већ и своја средства. Свака им част на показаној друштвеној одговорности. У овим тренуцима солидарност је била веома важна и у пракси смо видели да је Кикинда положила испит. Без обзира на одређене разлике које имамо, у кризи смо се ујединили и заједно радили на решавању проблема – истакао је градоначелник.

Иако је ванредно стање укинуто, здравствено-хигијенске мере и даље морају да се поштују. С обзиром на то да нас очекују избори, све предизборне радње биће одржане у складу са новонасталом ситуацијом. Према речима Маркова, учесници избора ће у овом периоду моћи да покажу шта нуде за будућност, као и оно што су урадили у прошлости, а да ће грађани Кикинде одлучити шта је најбоље за њих.

ОГРОМАН ОДЗИВ ВОЛОНТЕРА

Увођењем Позивног центра за помоћ најстаријим суграђанима Град је затражио помоћ волонтера, с обзиром на то да је било потребно око 50 особа дневно да буде укључено како би Центар добро функционисао. Према речима команданта Кризног штаба Павла Маркова, у кратком периоду стигло је око 200 пријава.

За нас је то мало и било изненађење, а са друге стране могли смо да се уверимо да млади људи ипак добро размишљају, добро су васпитани и знају шта је одговорност према друштвеној заједници. Са те стране смо веома задовољни и ово нам даје наду да када ови млади људи дођу у године када треба да преузму вођење града, сигурно ће то радити како ваља – истакао је Марков.