ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ ПОСЕТИО НАКОВО, БАНАТСКО ВЕЛИКО СЕЛО И НОВЕ КОЗАРЦЕ

  • МИЛИОНИ ЗА СЕЛА
  • Улагања у инфраструктуру на селима иста су и биће иста као и улагања у град, потврдио је градоначелник Павле Марков приликом посете трима сеоским срединама и упознавања са обављеним и радовима у току

 

Градоначелник Кикинде Павле Марков и члан Градског већа задужен за месне заједнице Горан Думитров посетили су у уторак три села и упознали се са урађеним и инфраструктурним радовима у току, у Накову, Банатском Великом Селу и Новим Козарцима. Била је ово прилика да се подсети на велика улагања локалне самоуправе и бриге за села, као и да се још једном јасно искаже политика коју води актуелна локална власт, према којој не постоје места која су запостављена и да се о сваком селу води рачуна у истој мери као и о сваком делу града.


Наково

У Накову је ових дана завршено асфалтирање коловоза у две улице. Нови асфалт добиле су улице Слободана Принципа и Марка Јокића у укупној дужини од око 1.100 метара. Извођач је био кикиндски „Градитељ“, а радови су коштали око четири милиона динара.

Градоначелник Павле Марков подсетио је да су радови изведени у веома кратком року.

У просеку смо за последње три године у Накову реконструисали по две улице, што представља јасан пример о томе како Град Кикинда посматра своја села. Намера нам је да у потпуности завршимо путну инфраструктуру у Накову, што планирамо у наредном периоду. Тако стварамо услов да Наково, које се налази најближе Европској унији и има међународни гранични прелаз, у будућности може да убира све добити од оног што у село улажемо данас – подвукао је Марков.

Марков је у Накову нагласио да је један од приоритета рада локалне самоуправе управо вођење рачуна о квалитету живота на селима.

Не желимо да се деси, као у неким претходним временима, да се села у потпуности забораве, да годинама нико у њих чак и не сврати, а камоли да у њих инвестира– навео је Марков и додао да актуелна локална власт и поред великих притисака на буџет и великих потреба које изискују и град и свих девет села, може за себе да каже да је успела нешто да уради.

Наравно, овим Наково није у потпуности решено. Села генерално имају великих проблема попут одлива људи, мањка становништва, посла и свега осталог што их тишти деценијама, али остаје наше опредељење да ћемо на све начине водити рачуна о томе да ниједно село не буде запостављено – нагласио је Марков.

Поред в.д. председника Месне заједнице Наково Младена Ђурана, градоначелника су дочекали и мештани овог села, углавном житеља двеју улица, изразивши велику захвалност и задовољство урађеним.


Банатско Велико Село

У Банатском Великом Селу у току су радови на отвореним базенима. Изводе их радници Јавног предузећа „Кикинда“, а односе се на реконструкцију ивичњака, замену плочица, филтера, електро-инсталација и друге радове укупне вредности од око три милиона динара. У овом селу недавно је завршено асфалтирање две улице (Стојана Матића и Николе Тесле) укупне дужине од око једног и по километра. Вредност ових радова износила је пет милиона динара.

Градоначелник Павле Марков навео је да се локална самоуправа упознала са проблемом функционисања тамошњих отворених базена, који су у надлежности Спортског центра „Језеро“, због чега су издвојена додатна средства управо на њихову реконструкцију.

Житељи Банатског Великог Села могу да се поносе овим објектом, јер права је реткост за једно село да има отворене базене. Ми као локална самоуправа нећемо дозволити да се базен угаси, како је раније предлагано, већ ћемо га обновити и постепено уводити и неке нове садржаје – рекао је Марков.

В.д. председника Банатског Великог Села Гојко Родић захвалио је градоначелнику на досадашњем разумевању и сарадњи у корист житеља овог села.

Базен је велика ствар за све становнике овог села и околних места који га радо користе. Радови на реконструкцији започели су пре неколико дана, а дуго година није било озбиљнијих улагања у овај објекат – нагласио је Родић.

И у Банатском Великом Селу посета градоначелника није била непримећена. Велики број мештана окупио се у недавно реконструисаној Улици Стојана Матића, где су размењени утисци о новом изгледу села и мишљења о томе шта би следеће у Банатском Великом Селу могло да се уради. Једна од житељки Роса Миљуш креће се уз помоћ штапа и рекла је да јој обнова улице у којој живи значи много. И мештанин Зоран Карановић није штедео на речима захвалности за учињено.

Свако улагање у путну инфраструктуру улагање је у будућност – поручио је Карановић.


Нови Козарци

Ове године највише средстава издвојено је за радове у Новим Козарцима. Градска управа конкурисала је и обезбедила додатних 19 милиона динара за асфалтирање и проширење пута у главној улици овог села, Улици Краља Петра. Ово је уједно и највећи инфраструктурни пројекат који се тренутно изводи. Предвиђања су да ће се један мањи део радова обавити наредне године, али оптимисти су уверења да би и до краја ове године, уколико то временске прилике за радове дозволе, ова улица, која води до изласка према Руском Селу, укупне дужине од око километар и по, могла бити завршена.

Пут који се овде ради од изузетне је важности, јер пролази кроз центар села и који се наставља и повезује Нове Козарце са Руским Селом. Оно што смо прошле године радили и обећавали, сада завршавамо. Овим потврђујемо да су и велики инфраструктурни пројекти у приоритетима рада локалне самоуправе – рекао је Марков и потврдио да ће убрзо почети и радови у наставку, на путу према Руском Селу, чиме ће укупна вредност радова на овој важној саобраћајници  износити око 60 милиона динара.

Ни обилазак Нових Козараца није прошао без великог интересовања мештана. Градоначелнику је захвалио в.д. председника Месне заједнинце Дарио Петрић, а посета овом селу завршена је обиласком месне канцеларије и Основне школе „Славко Родић“.


Наково:

МЕШТАНИ ПРЕЗАДОВОЉНИ

Љубиша Чубрило

Шта рећи него захвалити градоначелнику Кикинде и његовим сарадницима. Ово је шеста улица која се у Накову урадила за само две године. Живот у селу самим тим је квалитетнији, види се да неко води рачуна о нама и имамо разлога да се поносимо и надамо још бољем.

Владо Самарџија

Станујем у Улици Марка Јокића и пре асфалтирања била је – никаква. Чинило се да нико не брине о овом делу села и о Накову уопште. Ипак, дошао је неко ко показује да пуно разумевања за потребе житеља села, због чега смо неизмерно захвални.


Думитров:

ВИДЉИВИ РЕЗУЛТАТИ

Члан Градског већа задужен за месне заједнице Горан Думитров истакао је да је након дуго времена, однос према сеоским срединама почео да се помера у позитивном смеру:

Ове године у пуном капацитету прорадила је и Канцеларија за месне заједнице, а резултати су видљиви кроз учешће на конкурсима, путем којих смо обезбедили средства за бројне инфраструктурне пројекте. Мислим да је то и прави начин како треба да се ради, а не само да се ослањамо на буџет. Одговорност је на нама, привременим органима, да се више ангажујемо, интересујемо и радимо са локалном самоуправом и извођачима радова. С друге стране, очекујем да ће до краја године бити 100 процентна реализација средстава намењених за месне заједнице, односно нешто више од 60 милиона динара – рекао је Думитров.