ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ ОБИШАО РАДОВЕ У СРБОБРАНСКОЈ УЛИЦИ И ОШ „ФЕЈЕШ КЛАРА“

  • ПАДА ПОСЛЕДЊА КАЛДРМА
  • Извођачи радова на десетине градилишта у Кикинди користе предности михољског лета како би на време завршили све зацртане послове

 

Реконструкција пута у целој Србобранској улици, од Моравске до државног пута првог реда, започета је пре десетак дана. Рок за завршетак радова је 60 календарских дана, након чега ће улица донедавно поплочна каменом, изграђена осамдесетих година прошлог века, добити нови асфалт, али и решен проблем накупљања кишнице. Поред реконструкције саобраћајнице, постављања подлоге и асфалта, уређује се и кишна канализација, објаснио је Ђорђе Кленанц, надзорни орган.

Уредиће се одвођење атмосферских вода. Постоји зацевљени колектор у Моравској улици и у Марка Миљанова, тако да ће се површинске воде водити према та два колектора – рекао је Кленанц. Средства за санацију пута Србобранске улице, у висни од око 35 милиона динара, обезбеђена су из буџета Града Кикинде и Министарства привреде. Градоначелник Кикинде Павле Марков приликом обиласка радова истако је да ће Град и даље улагати у путну инфраструктуру.

Мислим да се и на овом примеру може видети да почињемо са реконструкцијом свих саобраћајница. Наш план је да у наредном периоду обновимо путну инфраструктуру и да Кикинда и са те стране буде један прави град – рекао је Марков.

Грађани који живе у овој улици, али и они који свакодневно пролазе туда са нестрпљењем су дочекали инфраструктурно улагање у овом делу града. Већина анкетираних мештана истакла је дугогодишње занемаривање периферног дела Кикинде и недостатак улагања у исти. Како је Марков навео, важно је системски размишљати о целом граду.

Мислим да смо јасно ставили до знања свим грађанима који живе у Кикинди да ћемо о свакој улици и о сваком појединачном мештанину водити рачуна. Нема разлике да ли неко живи у центру, на крају града или у селу. Важно је што смо променили ту политику, то је једини начин да се град доведе на ниво на који сви ми желимо да он буде – поручио је градоначелник.

Милка Михић – Било је баш лоше, велике рупе су биле на путу, кола су одскакала. Сада верујем да ће бити добро, како за аутомобиле, тако и за бициклисте.

Славко Петков – Живим у Д насељу, па често пролазим овуда. До сада, колико ја знам, никада у овом крају није рађено као сада и да је толико уложено. Захвални су људи овде, било је време да се ово уради, јако дуго је стајао камен.

Чеке Маћаш – Требало је ово урадити још пре, а једино ова власт ради нешто. Добро ће нам доћи асфалт. Ово је јако значајно, због грађана, јер ће лакше да иду и пролазе.


ШКОЛА БЕЗБЕДНИЈА

Зграда Основне школе „Фејеш Клара” изграђена је 1896. године и због своје архитектонске вредности налази се под заштитом државе. Протеклих неколико година ради се на њеној реконструкцији, да би ове године почели радови на санацији спољне фасаде и гипсаних украса главне зграде, као и потпуна санација и реконструкција таванице и крова помоћне зграде.

Како је објаснила директорица ОШ „Фејеш Клара” Хермина Чемери, са главног дела зграде отпадали су гипсани украси.

Није било безбедно, зато су нам веома битни грађевински радови који су у току. Свима нам је у интересу да то буде лепа школа и да има боље услове за све актере школског живота. У другом делу зграде, где се налазе ликовни кабинет, трпезарија са кухињом, продужени дневни боравак и библиотека, ради се комплетна реконструкција крова – објаснила је директорица.

Средства за ову намену, у висини од око девет милиона динара обезбеђена су из буџета локалне самоуправе. Градоначелник Кикинде Павле Марков, приликом обиласка радова, истако је значај ове зграде за град, али исто тако и потребу за улагањем у њу.

Пре неколико година смо започели реконструкцију ОШ Фејеш Клараи наилазили смо на велике проблеме, пре свега, техничке природе. Сада смо дошли у позицију да радимо део фасаде гледано са трга, где ћемо направити далеко квалитетнији улаз у школу, који деца користе. Што се тиче другог дела, у питању је објекат видљив из Војводе Путника. Он је био у лошем стању, деценијама ништа није рађено. Задатак је био да ове године реконструишемо кров, јер је то задавало највише проблема и да то пре свега буде сигурна зграда. У наредном периоду ћемо радити целокупну реконструкцију и фасадног дела – рекао је Марков.

Основну школу „Фејеш Клара” ове године похађа 230 ученика, а једина је у Кикидни у којој се настава одвија двојезично, на српском и мађарском језику.