ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ ОБИШАО БАНАТСКО ВЕЛИКО СЕЛО И НОВЕ КОЗАРЦЕ

  • УЛАГАЊА У БУДУЋНОСТ
  • Грађевинска сезона, доласком пролећа, почела је и у Банатском Великом Селу. Радови се обављају у Основној школи и отвореним базенима

 

У Основној школи „Славко Родић“ у Банатском Великом Селу пре три недеље почела је потпуна реконструкција тоалета, ученичких и наставничких, на спрату и у приземљу школе. Мајстори тренутно раде хидролизолацију и кошуљицу, након чега ће уследити лепљење плочица и постављање санитарија. Директорица ОШ „Славко Родић“ у Б. В. Селу Горица Грбанушић истакла је значај ових радова за 150 ученика и 34 запослена у овој образовној установи.

Највећи проблем нам је била канализација, јер 40 година се ништа није улагало у тоалете, тако да нама ово много значи. Поред тога, почели смо и да измештамо кухињу. Она ће бити у сутерену, где ће храна моћи да се припрема и деца ће имати трпезарију, док ће чајна кухиња остати за продужени боравак. У школи још треба да урадимо расвету у фискултурној сали. У току је израда пројекта и чекамо отварање конкурса – објаснила је директорица.

Вредност тренутних радова у ОШ „Славко Родић“ је око три милиона динара, а средства су издвојена из буџета Градске управе, у оквиру инвестиционог одржавања. Обилазећи радове, градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да мештани Б. В. Села могу да буду поносни што њихва деца иду у квалитетну школу, каква је „Славко Родић“.

Ми смо ту да помогнемо и заокружимо слику. Мислим да смо успели. И ова година ће бити плодоносна што се тиче инвестиција у образовање. Ми смо предвидели више од 30 милиона динара у реконструкцију разних објеката образовања. То значи да ће бити направљен искорак и да ће наша деца имати квалитетнија места где бораве и образују се – најавио је Марков.

У Б. В. Селу увелико трају радови и на уређењу базена. Након прошлогодишње санације унутрашњости базена, ове године мајстори мењају плочице око обода на великом и малом базену, а биће саниран и кров на тоалету. Према речима председника МЗ Б. В. Село Гојка Родића, настављају са даљим уређењем базена, јер он представља украс села.

Раније смо овде имали посетиоце од Српске Црње до Накова. Сваке године пуно купача нам долази и из Кикинде, тако да се трудимо да га уредимо како би лепо изгледао и био исплатив – рекао је Родић.

Вредност тренутних радова је око 1,5 милиона динара и финансиран је из буџета Градске управе. Базен у Б. В. Селу годишње посети од 12.000 до 15.000 људи, у зависности од сезоне и временских прилика. Управо због чињенице да је базен место окупљања великог броја људи, важно је улагати у њега, сматра градоначелник Кикинде Павле Марков.

Након овога, остаје нам још једна фаза, а у питању су естетски радови. Тиме ће Банатско Велико Село добити леп објекат који ће бити далеко квалитетнији и кориснији. Морамо да размишљамо како да проширимо садржаје у овом делу да бисмо привукли још више људи који овде могу да проводе своје слободно време. До прошлогодишње реконструкције, не памти се када је овде било шта уложено и стварно је све било у лошем стању. За две сезоне успели смо да преокренемо ситуацију на базену, који користе не само мештани, већ и људи из околине – истако је Марков.

Посла на унапређењу живота и рада у сваком месту увек има. Када је Банатско Велико Село у питању, приоритетна инвестиција, према речима Гојка Родића, односи се на изградњу стадиона Фудбалског клуба „Козара“. Инвестицију вредну око 17 милиона динара, Родић се нада да ће успети да реализују већ ове године.


  • КОМПЛЕТНО РЕКОНСТРУИСАН ФУДБАЛСКИ СТАДИОН „ИЛИЈА ПАНТЕЛИЋ“ У НОВИМ КОЗАРЦИМА
  • ДОДАТНИ ПОДСТРЕК „СЛОБОДИ“

 

Просторије Фудбалског стадиона у Новим Козарацима у претходном периоду у потпуности су реновиране. Постављене су нове трибине, саниране су свлачионице, тоалети, урађена је хидроизолација објекта

Екипа Новокозарачке „Слободе“ налази се у врху табеле Војвођанске фудбалске лиге – Исток. Претеденти су за бараж, ако не и улазак у Српску лигу. Реконструисани стадион „Илија Пантелић“, где редовно тренирају, послужиће им као подстицај за даљи рад, сматра капитен екипе Славко Ћулибрк.

Уз овакав објекат и свлачионице и све оно што је уложено у Клуб сигурно да треба додатни максимум да дамо, како бисмо изборили ако не прво место, бараж сигурно. Све што је урађено, сигурно је и подстицај млађим играчима који треба да се ангажују још више како би фудбал што боље заживео у селу – сматра Ћулибрк.

Објекат Фудбалског стадиона изграђен је 1988. године, када је и почео да ради и од тада се, према речима председника ФК „Слобода“ Драгољуба Ћосића, који је уједно и председник МЗ Нови Козарци, није улагало много.

Оно што је најважније, урађена је хидроизолација, како не би више долазило до прокишњавања. Било је узалудно улагати било шта у унутрашње делове, пошто се вода појављивала и буквално рушила све. Први пут је сад неко уложио средства да се то санира и среди – рекао је Ћосић.

Средства за целокупну реконструкцију стадиона, у износу од око 3,5 милиона динара обезбедила је Градска управа града Кикинде. Урађена инвестиција, према речима градоначелника Кикинде Павла Маркова, превазилази тему самог спорта и препознавања успеха „Слободе“. Како је објаснио, потребно је да људи у селима имају добре ствари за окупљање и мотив да проводе време у селу, а фудбалски стадион препознат је као једно такво место у Новим Козарцима.

Постоји добра енергија у клубу, што доприноси да цело село долази овде да проводи време. Веома позитивна прича и свакако да су Козарчани направили клуб који треба да буде на углед осталима. Ми се трудимо да у сваком селу пронађемо место окупљања, које има свој природни квалитет. Наравно да ћемо помоћи да на неки начин и унапредимо то и дамо акценат како би се сви житељи села окупљали и стварали позитивну енергију – рекао је Марков.