ГРАЂАНИ КИКИНДЕ ОДЛУЧИВАЛИ О САСТАВУ РЕПУБЛИЧКЕ, ПОКРАЈИНСКЕ И ГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ

  • ИСТОРИЈСКА ПОБЕДА НАПРЕДЊАКА
  • На сва три нивоа, Кикинђани масовно подржали листе Српске напредне странке. У локалном парламенту СНС у прилици да самостално одлучује о избору градоначелника и саставу Градског већа

 

У Србији је у недељу изашло 56,3 одсто грађана са правом гласа, а излазност у Кикинди, према извештају Градске изборне комисије, била је нешто већа – 60,5 одсто. Кикинда се не разликује много од републике и када су у питању остварени резултати. Највише поверења добила је листа „Србија побеђује – Александар Вучић”, коју је подржало 53,57 одсто бирача, или чак 15.398 изашлих. За листу окупљену око Српске напредне странке на локалном нивоу, гласало је 49,58 изашлих на биралишта у Кикинди и околним селима, док је за напредњачку листу за Скупштину Војводине гласало 51,9 одсто бирача.

grafikon

Поред кандидата са листе СНС, њих 26, одборнике у Скупштини града имаће Социјалистичка партија Србије (4), Савез војвођанских Мађара (2), коалиције „Одбранимо Кикинду” (3) и Лиге социјалдемократа Војводине (4). До последњег пребројавања, на ивици цензуса биле су листе покрета „Доста је било”, Српске радикалне странке и Српске народне партије. Ипак, изборну утакмицу завршили су испод границе од неопходних пет процената за улазак у парламент. Испод изборног прага остали су и ДСС-Двери са остварених 3,08 одсто, Зелена странка (1,4) и ГГ„Динара-Дрина-Дунав” (1).

Са апсолутном већином у Скупштини града, Српска напредна странка моћи ће самостално да изабере градоначелника и формира састав Градског већа. Нема разлога да се не рачуна на то да ће четворогодишњи мандат на најодговорнијем положају добити Павле Марков који је функцију градоначелника обављао и у претходном, истина, крњем мандату. Шта је било пресудно за добијање овакве подршке, прецизније ће утврдити аналитика, али ако се позабавимо резултатима у другим срединама, примети се да је остварен исход да су странке посебно награђене или кажњаване у зависности од популарности, односно непопуларности, локалних лидера.

Тако се испоставља се да је кикиндски лидер напредњака Павле Марков у корак пратио Александра Вучића. Што по раду, што по уложеној енергији и оствареним резултатима. Кикиндски бирачи нису остали неми на много тога што је у свом крњем мандату успео да реализује или започео. У време Марковог скраћеног мандата од само две и по године, отворен је гранични прелаз у Накову, отворене су две индустријске зоне, доведени озбиљни инвеститори, покренут МСК, урађена реформа јавног сектора и још много тога. Изборни резултат најбољи је показатељ да су Кикинђани препознали да њихов град креће у правцу опоравка од дугогодишњег пропадања и таворења. Исказана је огромна жеља да се у том правцу настави, а пред Марковим и напредњацима стоји огромна одговорност да се задовоље пробуђене амбиције грађана да Кикинда поново буде град у којем се квалитетно живи и који ће се наћи у рангу најразвијенијих средина у држави, као што је то био некад. На исти начин, Кикинђани су се определили и за републичку власт, док је досадашњој покрајинској показан црвени картон и жеља да се на том нивоу под хитно нешто промени. Већ извесно, нова републичка посланица биће Александра Мајкић. Она је као кандидаткиња заузимала 131. место на листи коалиције око Српске напредне странке. Нови мандат биће оверен и др Браниславу Блажићу ис СНС-а.

Из Градске изборне комисије истакли су да је гласање у Кикинди и околним селима протекло без усмених и писмених жалби и приговора

Најагилнији су били бирачи који гласају на бирачком месту 39 у Банатском Великом Селу на којем је гласало 76 процената од уписаних гласача. У граду је највећа излазност забележена у некадашњој МЗ „Угљеша Терзин”, где је гласало 67 одсто уписаних у бирачки списак.

 

ПРОМЕНА ВЛАСТИ У ПОКРАЈИНИ

Након 16 година, Демократска странка највероватније неће више бити носилац власти у Аутономној Покрајини Војводини. Странка Бојана Пајтића, којој су се на недељним изборима придружили Зелени, Нова и ДСХВ, добила је поверење свега 7,6 одсто Војвођана и није успела да оствари резултат који би им омогућио да и даље владају Покрајином. С друге стране, за листу СНС гласало је око 44 одсто изашлих бирача и ова странка, по свему судећи, биће стожер окупљања будуће већине у Скупштини Војводине.

На тзв „пролазним местима” налазе се Кикинђани на листи СНС Миленко Јованов и Владимир Галић, док је Светлана Козић, иначе прва на листи покрета „Доста је било” на војвођанском нивоу, практично већ оверила своје место у Скупштини Републике, где је била кандидаткиња на петој позицији ове листе. Покрајинска изборна комисија најспорије је обавила свој посао. У време док закључујемо овај број, три дана након одржаних избора, ПИК није објавила коначне резултате.


ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ-

КИКИНДА ЈЕ ДОНЕЛА ВЕЛИКУ ОДЛУКУ

Већ након првих, незваничних резултата у изборној ноћи, коментар на остварени успех Српске напредне странке дао је први човек напредњака, актуелни и највероватније – будући градоначелник Павле Марков. Марков је оценио да 24. април представља историјски дан за СНС и Кикинду.

PAVLE

Кикинда је донела велику одлуку. Питање је било шта је урађено у претходне две и по године и какав је суд грађана. Друго питање је било шта грађани мисле о опозицији. По резултатима све је јасно јер је Српска напредна странка остварила историјски резултат у локалу. То нас све радује, али остварени резултат носи са собом и огромну одговорност. На нама је да у наредним недељама и годинама оправдамо указано поверење. Једини начин за то је већи, јачи и бољи рад од оног који је био у претходне две и по године. Наш циљ је да Кикинда буде међу најразвијенијим градовима у Србији, да град вратимо тамо где је био некада– рекао је Марков и истакао да се неће одустати од тог циља. Градоначелник Кикинде је подвукао да ће се радити као и досад, поштено и одговорно и да се никоме неће дозволити да се бави уценама.

Ко хоће да ради, да уради нешто за овај град, увек је добро дошао. Осталима, који су се понашали неодговорно, изјављивали тешке речи, мало и недоличним за нас Кикинђане, мислим да је сада све јасно. Грађани Кикинде су им гласовима поручили где им је место, а то је негде око цензуса што је и била њихова једина борба. Није се говорило о будућности Кикинде или се аргументовано објашњавало шта није било добро. Све је била мржња према СНС и градоначелнику, што није својствено Кикинђанима – рекао је Марков и додао да је на СНС-у да сопственим примером побољша политичку сцену у граду.


ПРЕМИЈЕР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-

ЗА ПРОСПЕРИТЕТНУ БУДУЋНОСТ

Премијер Александар Вучић поново је добио далеко највеће поверење бирача у Србији. Од њега се очекује да ће за неколико недеља изаћи са предлогом састава нове власти на републичком и покрајинском нивоу. Обраћајући се медијима у изборној ноћи, Вучић је нагласио да остварени резултат представља велику част која са собом повлачи и огромну одговорност.

Знам куда треба да идемо, знам како да обезбедимо будућност и како да напорно радимо да бисмо тамо стигли. Сви претходни избори били су за стабилизацију, а ови за просперитетну будућност

– рекао је Вучић, додавши да нема времена за славље, уз обећање да ће у случају добијања новог мандата, бити председник Владе свих грађана. Вучић је рекао да је СНС направио историјски успех јер је после уласка у тешке реформе добио више гласова него што су многи предвиђали, али и више него 2014. године.


РЕАГОВАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА

ЛСВ: СВЕ ЈЕ ОТВОРЕНО

Листа за локалне изборе Лиге социјалдемократа Војводине освојила је гласове 2.330 бирача изашлих на изборе у Кикинди и околним селима. Члан ГО ЛСВ Саша Хоманов изјавио је да у овој странци нису потпуно задовољни резултатом, али нису ни потпуно незадовољни.

Освојили смо 7,5 одсто гласова и у локалном парламенту имаћемо четири одборника, за два мање него на прошлим изборима навео је Хоманов и додао да у Лиги сматрају да је било одређених нерегуларности током изборног дана, које, сложио се, ипак не утичу значајно на изборни резултат. Хоманов је навео да ће ЛСВ сачекати објављивање коначних резултата, када ће видети да ли ће са неким улазити у коалицију или не. Према његовим речима, све опције су отворене.

Одборници који ће представљати ову странку у следећем скупштинском сазиву биће др Милан Митрић, Саша Хоманов, Ђурђина Јеринкић и Милош Шибул.


„ОДБРАНИМО КИКИНДУ“: НАСТАВЉАМО БОРБУ

Коалиција „Одбранимо Кикинду” у новом сазиву локалног парламента биће заступљена са три одборника. На добијеној подршци 7,42 одсто, односно 2.305 бирача на изборима, захвалио се Виктор Фелбаб.

За четврти мандат нам је недостајало 25 гласова. И даље ћемо бити озбиљна опозиција у локалном парламенту и наставићемо да се боримо за оно на шта смо у кампањи указивали – рекао је Фелбаб.

О томе да у овој коалицији поштују изборни резултат, напоменуо је Мићо Стојановић.

Ми ћемо честитати Српској напредој странци на постигнутом резултату. Кикинда је изабрала власт са којом мисли да ће јој бити боље навео је Стојановић и додао да је ипак било манипулације бирачима. Стојановић је констатовао да ниједна „десна” опција није прошла цензус, а да је за ове странке гласало око пет хиљада бирача. Поред њих двојице, ову коалицију у скупштинским клупама представљаће и Јасна Томашев.


СВМ: ЗАДОВОЉНИ РЕЗУЛТАТОМ

У Савезу војвођанских Мађара истичу да су задовољни изборним резултатом на локалним изборима. Као и ранијих година ова странка имаће два одборника у будућем сазиву кикиндског парламента.

Знајући ситуацију, колико се грађана мађарске националности у међувремену иселило у иностранство, задовољни смо јер смо успели са 1.522 гласа подршке да сачувамо два одборника, која смо и до сада имали. СВМ био је поуздан партнер Српској напредној странци, те се надам да ћемо ових дана започети разговоре о даљој сарадњи, са жељом да наставимо започето пре две године – рекао је Шандор Талпаи, председник Градског одбора СВМ, који је био и први на листи ове странке.


КИКИНДА МЕЂУ „НАПРЕДНИЈИМ” СРЕДИНАМА

Када се упореди резултат Српске напредне странке у Кикинди у односу на друге градове, може се рећи да је Кикинда једна од средина са највећом подршком напредњацима. Кикински резултат још је значајнији, када се уважи и национална структура становништва. Тако је кикиндских 49,6 процената гласалих за СНС (на локалном нивоу) у великој мери надмашило зрењанинских 41,9, суботичких 38,9, сомборских 41, панчевачких 45,8, вршачких 38,3, новосадских 41 одсто…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *