ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ГРАДА ЗАСЛУЖНИМ КОЛЕКТИВИМА И ПОЈЕДИНЦИМА

  • Награда за животно дело припала Хилди Бански за целокупан допринос развоју предшколског образовања. Највиша градска признања додељена „Зопасу“ и Даници Терзић

У свечаној сали Градске куће, јуче је уприличена додела годишњих награда и похвалница Града Кикинде за 2017. годину. Поред награда, која представљају највиша признања која Град додељује заслужним појединцима и колективима, додељена је и Награда за животно дело, као и бројне похвалнице онима који су својим преданим радом то заслужили у години на измаку.

Обраћајући се овогодишњим лауреатима и бројним званицама, градоначелник Павле Марков рекао је да je 2017. била једна у низу успешних година за Кикинду и да је локална самоуправа успела и да превазиђе пред њу постављене планове.

У инфраструктурном, економском, културном и друштвеном развоју, 2017. година била је посебна. Сви који нису долазили у Кикинду неколико година, износе да препознају позитивне промене, што нас посебно мотивише за рад у будућности. Ове године отворена је једна велика фабрика „Зопас“, која је утрла пут за долазак нових инвеститора. Урађено је много на изградњи и обнови канализационе и водоводне мреже, чиме се остварује предуслов за отварање фабрике воде. Отворен је Музеј „Тера“, реконструисана је Народна библиотека. Кикинда је добитник Европске дипломе, манифестација „Дани лудаје“ проглашена је за најбољу у Србији, у нашем граду најбрже се добијају грађевинске дозволе…– навео је градоначелник Марков и посебно истакао добре односе Градске управе са Савезом војвођанских Мађара и раду на заједничким пројектима, чиме се Кикинда истиче као пример добре мултикултуралне средине.

Годишња награда Града додељена је фирми „Зопас“. Локална самоуправа на овај начин истакла је ову компанију због њеног великог доприноса обнови и економском развоју кикиндске индустрије, као и афирмацији нашег града као добре инвестиционе средине. Ова фирма је за годину дана запослила више од 400 наших суграђана. Награду је у име компаније примила Кармен Русмир, директорица и менаџер фабрика у Србији и Румунији, за коју је на свечаности речено да је велики промотер Кикинде као инвестиционе дестинације европским компанијама које послују у западној Румунији.

Даница Терзић

Годишња награда припала је и Мокринчанки Даници Терзић, како је наведено, за очување културног наслеђа из области гастрономије. Даница Терзић бави се производњом лиснатог сира и на овогодишњем, 84. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, проглашена је шампионом квалитета. За Даницу је познато да се овим послом бави из љубави, а у њеној породици овај занат преноси се са колена на колено већ осамдесет година.

Највише признање које од пре неколико година додељује некада Општина, данас Град Кикинда је Награда за животно дело појединцима који су својим радом оставили неизбрисив траг у историји нашег града. Овогодишњу Награду за животно дело добила је Хилда Бански, суграђанка која је својим дугогодишњим радом у Предшколској установи „Драгољуб Удицки“ оставила неизбрисив траг. У периоду док је била на челу установе, сеоски вртићи су интегрисани у ПУ „Драгољуб Удицки“ и грађени су први наменски објекти – вртићи. У сарадњи са Педагошком академијом прва је организовала Сабор васпитача Војводине који је прерастао у „Методичке дане”, који се и данас одржавају. Иако је у пензији више од 20 година, неизбрисив траг који је оставио њен рад и ангажовање остају као подстрек млађим генерацијама. Она се на свечаности и захвалила у име свих награђених, пожелевши свима срећну Нову годину на мађарском, немачком и српском језику.

Хилда Бански са градоначелником

Похвалницу за афирмацију стваралаштва и производног рада, конструкторски развој нових машина, усавршавање постојећих, те израде концепцијских решења за алате, приборе и алатне машине примио је машински инжењер и конструктор Имре Нађ.

У образложењу за похвалницу Славку Павловићу, власнику „Воћњака Наково“, наводи се да је ово признање завредио због доприноса развоју села и исказану друшвену одговорност, човеку који је подигао најсавременији воћњак у овом делу Баната и дао изузетан допринос модерној пољопривреди нашег региона, али и човеку великог срца који део своје добити дели са онима којима је помоћ потребна.

Похвалницу за хуманост, племенитост и љубав према човеку, за 138 пута добровољно дату крв примио је Зоран Константинов.

Васпитачици Оливери Ивановић похвалница је припала за значајан допринос васпитно-образовним и ваннаставним активностима, жени која је објавила шест књига за децу, текстописцу бројних дечјих представа.

Похвалница за очување мађарске културне баштине и развој мултиетичности града Кикинде и дугогодишњи предани рад у КУД „Еђшег“ додељена је Магдолни Комарек.

Похвалницу за подстицај кикиндске привреде и препознавање нашег града као места за сигурно привредно улагање, те доприносу развоја металског сектора и економског развоја града припала је фирми „Мекафор“.

Фирми „Атлер Фонтана“ похвалница је уручена због израженог доприноса развоју малих и средњих предузећа и као фирми која препознаје важност брендирања својих производа и услуга симболима града.

„Радио Ами“ добио је похвалница за једину радио-станицу у граду која постоји већ 20 година и која је од мале локалне радио-станице прерасла у радио-станицу која фреквенцијом покрива цео Севернобанатски округ. Похвалницу је примила власница овог радија Слађана Батански.

Свечаност су, извођењем пригодних песама, употпунили чланови хора „Корнелије Станковић“.