ДВА ОД 22 ПОТПИСАНА СПОРАЗУМА СА ФРАНЦУЗИМА, ВЕЗАНА СУ ЗА НАШ ГРАД

  • У КИКИНДУ СТИЖУ ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ
  • Производња електричне енергије путем ветра и топлотне енергије коришћењем геотермалних извора, два су пројекта за која су француске компаније спремне да уложе више од 130 милиона евра

 

Споразум о изградњи ветропарка и Меморандум за афирмацију дубоке геотермалне енергије у Војводини, два су документа садржана у оквиру 22 билатерална споразума која су потписале делегације Србије и Француске, приликом недавне посете председника Макрона.

Ветропарк код Кикинде, који би градиле француске компаније, био би инсталисане снаге од 85 мегавата.

Протокол говори о намерама француских компанија да изграде ветропарк на ширем подручју града Кикинде, инсталисане снаге 85 мегавата, инвестиционе вредности 120 милиона евра. Верујем да уколико те компаније прођу све процедуре, до те инвестиције ће и доћи. То би била прва француска инвестиција у ветропаркове – рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Он је појаснио да Покрајина не би учествовала у финансирању тог пројекта, већ би део посла Покрајине и републичког министарства био исходовање документације за овај пројекат.

Још није познато када би могла да почне градња ветропарка код Кикинде. Према речима Милићевића, циљ Србије је да до 2020. године има од 25 до 27 одсто укупне производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

Меморандум за афирмацију дубоке геотермалне енергије у Војводини потписали су представници Владе АП Војводине и Француског удружења професионалаца у области геотермије (АФПГ).

Тим документом дефинисана је заједничка сарадња између Покрајинске владе и АФПГ- у циљу промовисања дубоке геотермалне енергије као инструмента у борби против глобалног загревања и преласка на економију са ниском емисијом угљеника.

Француска је водећа европска земља у области континенталне дубоке геотермалне енергије. На својој територији има више од 50 геотермалних електрана које снабдевају мреже даљинског грејања и на тај начин снабдевају скоро милион становника. АФПГ обједињује све француско знање у области геотермалне енергије, а неки од његових чланова, окупљени у оквиру кластера Геодип, укључени су у већину француских геотермалних електрана, експлоатисаних или у процесу изградње.

У оквиру кластера Геодип недавно је успостављена сарадња француских и српских стручњака како би нагласили висок геотермални потенцијал у Србији. Резултат те сарадње је пројекат ГОСПЕЛ (Српски пројекат за производњу топлотне и електричне енергије из геотермалног ресурса), који је већим делом финансирало француско Министарство економије и финансија, а пројекат је подржала Покрајинска влада.

Студија је препознала четири индустријска пројекта у вези са дубоким геотермалним водама која су изводљива на територији Србије: Суботица, Кикинда и Сремска Митровица – Рума. Реч је о пројектима производње топлотне енергије за снабдевање мрежа даљинског грејања у градовима или индустријским зонама, односно за производњу електричне енергије. Процењени капацитети будућих геотермалних електрана су између 11 и 17 мегавата, што одговара укупној инвестицији од седам до 18 милиона евра.

Имајући у виду потенцијал обновљивог извора на територији Војводине и искуство француских компанија у овој области, у документу се наводи да је Покрајинској влади, од значаја стручна подршка АФПГ-а у утврђивању укупног техно-економско искористивог потенцијала геотермалних ресурса АП Војводине кроз истраживања која ће бити спроведена и израду студија о њиховим резултатима.