ЗАВРШЕНА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У КИКИНДСКОМ АТАРУ ПУНЕ СЕ СИЛОСИ „КАЛДАРИЦЕ“

  • Паори незадовољни предложеном ценом

 

Пре неколико дана завршена је жетва пшенице у кикиндском атару, а пољопривредни произвођачи пред одлуком су да ли ће жито продавати или га лагеровати у силосе. Фирма „Калдарица” основана је пре 10 година и бави се производњом и трговином пољопривредних производа, а према речима директора Бранислава Коцкара, просечан принос овогодишњег рода пшенице је солидан и износи седам тона по хектару.

Квалитет пшенице пре падавина био је бољи од жита које је пожњевено протеклих дана. Влаге је било довољно, а једина мана овогодишње жетве је цена пшенице. Још увек није утврђен коначан износ, а нагађа ће се да ће бити 14,15 динара за килограм, што је веома ниска цена– каже Коцкар И додаје да је у “Калдарици” откупиљено нешто више од 10 хиљада тона пшенице овогодишњег рода, од чега је део већ продат.

Ова фирма има око 500 коопераната од којих откупљује пољопривредне производе, а власници и сами обрађују око хиљаду хектара своје земље.

Пшеницу смо ове године сејали на 310 хектара. Кооперанти су са подручја Кикинде, Нове Црње, Чоке, Остојићева, а од ове године имамо и кооперанте из Новог Милошева. Они су имали жита на око 2.300 хектара – додаје наш саговорник.

silosi
Пуне се силоси „Калдарице”

„Каладрица” располаже сушаром и силосима за смештање жита. Складиштење је једна од услуга коју „Калдарица” пружа коперантима и могуће је складиштити производе на осам месеци. Силоси су капацитета пет хиљада тона, док сушара има капацитет 10 тона. Сушара је у погону трећу производну годину и кооперантима се не наплаћују услуге лагеровања. Према Коцкаровим речима пролећне културе су у доброј кондицији, али цена сунцокрета и кукуруза, такође је непознаница.

Уколико дође до хиперпродукције кукуруза не знам каква ће бити цена, а ни цена сунцокрета није позната и било би добро када би цене остале на прошлогодишњем новоу. Сунцокрета планирано да откупимо од пет до седам хиљада тона, док је планиран и откуп од 10 до 12 хиљада тона кукуруза– додаје наш саговорник.

У овој фирми планирају проширење силосног комплекса у наредном периоду, односно спајање са подним складиштем, како би се олакшао транспорт суве робе.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *