УЧЕСНИЦИ ОМЛАДИНСКИХ РАДНИХ АКЦИЈА ИЗ ЦЕЛЕ СФРЈ БОРАВИЛИ У КИКИНДИ

  • БОРАВИЛИ У КИКИНДИ
  • ПОСАДИЛИ ДРВО МИРА И ПРИЈАТЕЉСТВА

 

Девети сусрет акцијаша у граду, у организацији УГ „Дора”, у Омладинском насељу окупио више од 200 бивших акцијаша из целе СФРЈ. Ове године најбројнији, акцијаши из Пореча, симболично, у центру града посадили палме и маслиново дрво, симбол мира и пријатељства. У склопу Сусрета спроведена акција озелењавања Руског Села.

Pobratimljenje Porecani i Kikindjani posadili maslinu drvo mira i prijateljstva
Побратимљење – Поречани и Кикинђани посадили маслину као симбол мира и пријатељства

 У некадашњем Омладинском насељу „Младост”, током викенда, девети пут заредом, окупило се више од 200 бивших учесника омладинских радних акција из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније, а ове године, први пут, акцијашима се на тродневном дружењу прикључило и 50-оро Поречана из тамошње Заједнице Италијана, који су уједно били и најбројнији гости. У насељу, изграђеном у време када је у Кикинди одржавана велика радничка акција, крај логорске ватре, поново су се сусрели стари пријатељи, лиле сузе радоснице, ориле познате акцијашке песме и  громогласни поздрави „Здраво”. Оживљавало се сећање на нека, по њиховој причи, лепша времена.

За госте из Хрватске, који су први пристигли у град, Станислава Хрњак, чланица градског већа, и организатори 9. Сусрета акцијаша из Удружења „Дора”, уприличили су свечани пријем у Скупштини града, где су међусобно разменили поздраве и поклоне, након чега су, здружени, испред зграде Музеја, приступили садњи палми, зачинског биља и маслиновог дрвета, симбола мира и пријатељства. Младице маслине посађене су и у насељу „Младост”, али у Руском Селу, где су некадашњи акцијаши, у суботу, спровели велику акцију садње 300 младица брезе и храста. У склопу троднедновног скупа, некадашњи чланови ОРА обишли су Музеј, симпозијум скулптуре „Тера” и Етно кућу „Торонтал” у Руском Селу.

Весна Петковић, председница „Доре” каже да је за овакве сусрете главни „кривац” њен пријатељ, познати кикиндски пчелар, Саша Чолак. Наиме, Чолак је пре десет година отворио сајт www.bilten-ora-sfrj.com, који је, иако у међувремену угашен, за кратко време успео да окупи акцијаше из бивше СФР Југославије. Ускоро је формирано Удружење „Дора”, а идеје о поновним сусретима, које су тада акцијаши још увек са дозом бојазни размењивали посредством интернета, за кратко веме преточене су у стварност. Од 2008. године, ови људи ведрог духа, који полако газе шесту и седму деценију живота, виђају се редовно, некад и више пута у току године:

Поред Поречана, ту су нам гости из Охрида, Скопља, Велења, Брезе, Лопара, Тузле, Високог, Београда, Новог Сада, Руме, Делиблата, Шида, Крагујевца, Беле Цркве…- набраја Петковићка и присећа се акција у којима је учествовала још као 18-годишњакиња:

Било их је седам и свака је трајала по месец дана. Била сам у Делиблатском песку и Бору, где смо градили стадион. Прошли смо сви и неке тешке године, али када се људи сретну, осети се та повезаност. Препознајемо се по осмеху. Било је то време искреног пријатељства, првих љубави. На једном од оваквих сусрета, 2009. године, срели су се и некадашњи акцијаши Далибор Десница из Банатског Великог Села и Јелица Манојловић из Угљевика. Данас ови дивни људи живе у Босни, имају породицу. Они који нису са нама, шаљу нам поруке, дају подршку. Растанци су нам најтежи- додаје Петковићка и за јубиларни, десети сусрет акцијаша, најављује велики концерт. Акцијашима је жеља, каже, да са њима запева „панонски морнар” Ђорђе Балашевић.

Наредни сусрет акцијаша биће одржан у Брези, маја месеца.


 

КИКИНДА У СРЦУ

 Фазил Тица, 54-годишњи машински инжењер из Брезе, од пре две године члан је кикиндске „Доре”. За Кикинду каже да му је остала у срцу:

Prijateljstvo Sladjana Gabor i Fazil Tica
Пријатељство- Слађана Габор и Фазил Тица

Шест пута сам са „Брезанским рударима” био у Кикинди и то нам је била најтежа, али и најдража акција. Копали смо канале по граду. Било је ту крвавих жуљева- признаје Тица и додаје:-Сви се сећамо Весне, Мите, Штроље. Сретни смо када видимо неке људе после 30 година. Ми нисмо имали море, али смо имали акције. Обишли смо целу Југу. Никад се нисам покајао. Опет бих све поновио- рекао је Тица.

 ХРВАТИ ОДУШЕВИЛИ

POrecani

 Атмосферу у насељу „Младост”, бројчано, али и програмски, употпунили су гости из Пореча. Они су за акцијаше припремили дегустацију чувених истарских вина и специјалитета уз незаобилазну истарску пршуту, италијанске шпароге, бакалар са инћунима. У музичко-сценском програму, извели су преставу, певали, рецитовали стихове Мике Антића, приредили изложбу слика чувеног истарског уметника Лориса Перкаваца

Град Кикинда нас је фантастично дочекао. Одушевљени смо Музејем, Киком, пријемом у општини– рекао је Марјан Трифунац, Поречанин, чији су преци рођени у Кикинди, и додао:-Долазимо и догодине. Обећавам.

 И АЛИЈА БИ СУЗУ ПУСТИО…

 Ариф Сиротановић, братанац чуевног ударника Алије Сиротановића, у Кикинду је дошао заједно са 30-ак ударника из Брезе, чувених „Брезанских рудара”. Ови акцијаши и данас се труде да својим радом дају пример младима:

Очистили смо 25 депонија у Брези. У Краљеву сам лане посадио 255 садница за четири сата. Данас овде имамо и младе акцијаше. Алија да је жив, да види ову омладину, мислим да би сузу пустио- казао је Сиротановић. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *