СКАНДАЛОЗНО ПОСЛОВАЊЕ БИВШЕГ РУКОВОДСТВА ГРОБЉА ДВАПУТ ПРОДАЛИ ИСТО ГРОБНО МЕСТО

  • Јавашлук у раду претходног руководства, дела ЈКП „6. октобар” који се бавио гробљем, свакодневно задаје главобоље новој управи и Јавном предузећу „Кикинда” у којем је један од првих зацртаних циљева од оснивања, сређивање стања у овој области 

 

Породица Павлов из Кикинде била је непријатно изненађена, када су их запослени са гробља неколико сати пред сахрану обавестили о томе да је гробно место, на којем је 28. јануара сахрањена Србинка Суч- заузето. Покојничин зет Ђура Павлов каже да су у први мах помислили да је по среди папиролошка грешка, али су се убрзо уверили да у гробном месту, које је породица закупила 2006. године, поред покојног Ђуриног таста Боже Суча, већ ко зна колико дуго, почива други покојник.

Чим је ташта преминула, дошли смо до управе Централног гробља да их обавестимо, како би на време припремили гробно место које смо закупили још 2006. године. Када су нас обавестили да је то гробно место заузето, помислили смо да је дошло до грешке у папирологији, али ускоро смо чули да је гробно место намењено мојој ташти– заузето, прича Павлов.

Ново руководство утврђује како је дошло до грубог пропуста претходника и немилог догађаја, а са Павловима договорено je да ковчег извади и покојној Србинки ослободи место.

Са Управом гробља направљен је компромис, те је ковчег извађен, како би ташта била сахрањена поред супруга– прича Ђура Павлов. Спорно гробно место породица Павлов закупила је до априла 2016. године, када ће га и обновити.

Услед неадекватане и непотпуне евиденције гробних места на Централном гробљу у Кикинди, овај случај, нажалост, није усамљен. Несавесно пословање бивших руколоводилаца (утврђује се и којих), многа гробна места продавана су или издавана по два пута или више пута.

Јавно предузеће „Кикинда” послове сахрањивања преузело је у мају прошле године, када је преузета и база података Јавног комуналног предузећа „6.октобар”, фирме која је обављала ову делатност.

Управница централног гробља Бранка Живаљевић, каже да се свакодневно сусрећу са проблемима које решавају „у ходу”.

Ипак, овај случај је кулминација јер је догађај био веома непријатан за породицу, али и за нас запослене. Најпре ми је изгледало немогуће да уговор који је неко платио није испоштован и да се на гробном месту једне породице налази особа потпуно непознатог имена и презимена. Након ископа гробног места установили смо да је ту већ неко сахрањен. Евиденција није вођена како треба, а они који су закупили гробно место нису обавештени да је ту већ неко сахрањен – навела је Живаљевићева.

Наша саговорница каже да је о немилом догађају обавестила правну службу и директора не би ли се нашло најбоље решење. Основни проблем што је једно гробно место два пута продато.

Дошли смо до закључка да се посмртни остаци особе, која је била ту сахрањена и пре издавања гробног места, есхумирају и сахране на другом. Како бисмо ублажили непријатност породици Павлов, на иницијативу директора, трошкове сахране Србинке Суч, сносило је ЈП „Кикинда”– напомиње управница гробља.

На спорном гробном месту била је сахрањена Амалија Јозо која је преминула 2. новембра 1989. године. Подаци о премунулој Амалији Јозо не постоје у евиденцији, као ни контакт телефон, а уговор од 1989. године није продужаван. На Централном гробљу је 7.500 гробних места. База података је непотупна, на њој се ради од маја и сваког дана исправљају се недостаци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *