РАДОВАН СИВЧЕВ ПОВРТАРСТВОМ СЕ БАВИ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ

  • БИЋЕ КЕЧАПА И ПОРЕД ЛОШЕ ГОДИНЕ
  • Муштерије у Кикинду због квалитетног сока од парадајза долазе из сви околних места, па и из суседне Румуније

 

Пољопривредни произвођач из Кикинде Радован Сивчев бави се производњом поврћа, а на обрадивим парцелама тренутно има највише краставца и парадајаза. Под краставцима је засађено 2,5 јутра, а под парадајзом четири. Сивчев каже да због честих падавина ова година није била повољна за узгој парадајза, за разлику од краставаца које је морао и да наводњава.

У току је берба парадајза који Сивчев продаје као цеђени сок за припрему зимнице. Цена литре цеђеног сока је 25 динара, а са бербом и цеђењем почео је пре три недеље.

MASINA

Уколико време дозволи овај посао трајаће до краја септембра. До сада сам обрао јутро земље и приноси су три до четири вагона, односно 30 до 40 тона тона. На преосталим парцелама очекујем мањи род јер сам два пута сејао парадајз пошто је био уништен од леда – каже Сивчев.

На питање какав парадaјз треба да буде да би могао да се цеди, наш саговорник каже да, пре свега, мора бити зрео и квалитетан.

У прилично скупа средства за прехрану и заштиту, Радован је уложио уложио око три хиљаде евра.

Од сорти има „јабучар” и „шљивар”, који се већином користи за кување кечапа, док је „сан пјер” бољи за кувани парадајз. Купци узимају од 50 литара па навише, а осим из Кикинде и околних села долазе из Чоке, Српске Црње, Бочара, Војводе Степе и Бечеја, а има их и из суседне Румуније.

Припрема зимнице је у току, а кувани парадајз је неизбежан у сваком домаћинству, те не чуди што у дворишту породице Сивчев у ово време влада велика гужва. Сваке године током сезоне Радован Сивчев запосли 20 надничара који му помажу у берби и цеђењу сока од парадајза, за 150 динара по радном сату.

SIVCEV
Радован Сивчев

Парадајз сејем из семена са машином. Некада сам радио семенску робу за фирме из Београда и Смедервске Паланке, али сам од ове године престао са тим. Дешавало се да не признају семе, а семенска производња захтева пуно рада и новца, тако да сам одустао – каже Радован Сивчев.

За 40 година колико се бави производњом поврћа, Сивчев је освојио и велики број награда и признања, тако је 1979. и 1983. године освајао прво место за квалитет производа.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *