ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ У БАНАТСКОМ ВЕЛИКОМ СЕЛУ

  • АГРАРНА ПОЛИТИКА НА ДЕЛУ
  • Влада је, препознајући важност развоја сточарства, сачувала подстицаје за ову грану пољопривреде- навео је помоћник министра Ненад Катанић

 

Представници Министарства пољопривреде посетили су у уторак пољопривредно имање Пере Латиновића у Банатском Великом Селу. Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић, Ненад Катанић, помоћник министра и председник oпштине Павле Марков са сарадницима, разговарали су о аграрној политици. Марков је подсетио да је у протеклом периоду локална самоуправа опредила бесповратна средства за аграр и навео да у развојним плановима пољопривреда заузима значајно место.

Надлежно Министарство у овој години наменило је нешто мање новца за пољопривреднике који се баве ратарством, док су подстицаји за сточарску производњу остали на истом нивоу. Ненад Катанић појаснио је да је Влада на почетку године била у ситуацији да се определи да ли да настави са истим подстицајима и да ризикује пробијање буџета.

pomocnik
Ненад Катанић

Имамо потписан договор са ММФ-ом да не можемо да трошимо оно што немамо. Свесни тога, као одговорна Влада, ми смо, препознајући важност развоја сточарства, као најсензибилнијег, сачували подстицаје за ову грану пољопривреде – навео је помоћник министра и додао да је ове године опредељено да регресирани репроматеријал буде минерално ђубриво, које ће се субвенционисати са две хиљаде динара, а иста свота биће подстицај по хектару за ратаре.

Повећање дотација планирано је за пчеларе, а пољопривредници могу искористи и умањену каматну стопу за кредите која је смањена четири одсто за сточаре и шест процената за све остале.

Секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић напоменуо је да је добро што су пољопривредници из Србије добили могућност да путем бесповратних средстава Европске уније могу да обнове тракторе до 100 киловата.

Сигурни смо да ће многи пољопривредници конкурисати за овај вид помоћи. Ове године очекује се отварање поглавља 13 које се односи на рибарство, и надамо се, и друга два поглавља везана за пољопривреду. Свака нова сеанса са Европском комисијом све више нас приближава Европској унији и озбиљном систему рада – рекао је Голубовић и најавио најскорије промене у Закону о безбедности хране.

LATINOVIC
Перо Латиновић

Перо Латиновић један је од успешнијих пољопривредника у нашој општини. Обрађује око 150 хектара земље. Представницима Министарства и локалне самоуправе, рекао је да највећи проблем са којим се суочавају пољопривредници представља несигурно тржиште.

Оно што произведемо немамо коме да продамо. Примера ради, товимо свиње по одређеној цени, која је сада добра и износи 150 динара за килограм. За месец, два дана кила живе ваге биће 100 динара и тада имамо само губитке– навео је Латиновић и додао да је слично и са пољопривредницима који се баве воћарством и повратрством, који имају несигуран пласман својих производа.


 

КРИЗА ОДНОСА ЕУ-РУСИЈА И НАМА ПРОБЛЕМ

Помоћник министра Ненад Катанић, рекао је да криза између Европске уније и Руске федерације није добра за нас.

Наши фармери нису довољно јаки и читаву прошлу годину штитили смо наше сточаре кроз одређене царинске заштите, што је проблем када су у питању наши преговори са Европском унијом – додао је Катанић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *