ОВЕ ГОДИНЕ ЗАВРШИЋЕ СЕ РЕСТАУРАЦИЈА ЈЕДНОГ ОД ГРАДСКИХ СИМБОЛА

  • БЕЛИ КРСТ УСКОРО У ПУНОМ СЈАЈУ

У порти Храма светог оца Николе од прошле године интензивно се ради на рестаурацији једног од најважнијих симбола града – Белог крста. Крст се налази на месту где је 1751. године пободена досељеничка застава. Чланица Општинског већа Станислава Хрњак рекла је да локална самоуправа све ради у контакту са Заводом за заштиту споменика културе из Суботице, досадашњим извођачем радова, фирмом „Филиповић” и рестаураторком Каролином Бијачи. Досад је урађен и постављен постамент, а преостало је да се заврше горњи делови крста, што ће и бити предмет следеће јавне набавке. Буџетом је за радове на рестаурацији намењено четири милиона динара.

beli krst

Процена је да је неопходно више од пет милиона динара да се заврши целокупан посао, али ми смо у буџету могли да планирамо нешто мање средстава. Очекујем да ће 80 одсто посла бити завршен у првој половини године – истакла је Хрњакова и додала да ће преостали део новца обезбедити у другој половини године, јер се очекује да се комплетни радови на Белом крсту заврше у 2016. години.

Крст је био обликован из једног комада камена и постављен на врх постамента. Постамент је изграђен од опеке у четири сегмента– квадара, обложеним великим каменим плочама од ружичастог камена са беличастим жицама, богато декорисаним детаљима клесаним у камену и иконама на лименим плочама, на којима су представљени занати и свеци- заштитници заната. Зуб времена и гљивице, које су избиле на површину камена, оставили су утисак да је цела композиција, а нарочито крст, беле боје. Због тога је и одомаћен назив „Бели крст”.


 

ОБАВЕЗА ПРЕМА ПРЕЦИМА

Бели крст представља културно добро од изузетног значаја и у третману је највишег степена заштите. Станислава Хрњак подсећа да је Бели крст у свом изворном облику био у веома лошем стању и да му је чак претило и падање.

Наша обавеза и према прецима и култури била је да рестаурирамо Бели крст. Он представља обележје града и заслуживао је и раније реконструкцију, али није било могућности. Овај споменик сведочи о историји људи који су овде живели вековима и очекујем да ће Кикинђани бити задовољни када он буде завршен– рекла је чланица Већа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *