КИКИНДСКИ КРАЉЕВИ ПИВА

  • ПРВА ЗАНАТСКА ПИВАРА У ГРАДУ

Развој крафт (занатског) пиварства прати јачање свести потрошача о важности квалитета производа, где се инсистира на природним састојцима. На српском тржишту, све је више малих занатских пивара, које у домаћој радиности стварају пива различитог укуса и високог квалитета. Пионири крафт пиварства у Кикидни су Радица Панић и Слободан Сувајџин, које је пре две године спојило заједничко интересовање према пиву. У потрази за квалитетним пивом, истражујући крафт пиварство, упознали су се на форуму кућних пивара, након чега је уследило и прво заједничко кување пива. Након победе на такмичењу занатског пива у Новом Саду, где је у конкуренцији од 100 пива њихово проглашено најбољим, одлучили су да започну бизнис. Тако је од једног хобија настала прва кикиндска занатска пивара „Beer Kings”. Њих двојица тренутно производе две врсте крафт пива, односно американ пејл ејл пиво „Ред Кинг“ и американ амбер ејл „Викинг“.

Како је изгледала потрага за одговарајућим рецептом?

Радица Панић: Правом рецепту претходило је много скуваних тура пива, јер чак и од истих сировина могу да се направе два различита пива. Може да зависи од температуре на којој стоји, врсти квасца, у ком моменту током кувања се додаје хмељ. Пробали смо док нисмо дошли до нечега чиме смо били задовољни и што смо мислили да ће људи прихватити.

Како изгледа процес производње крафт пива?

Слободан Сувајџин: Након млевења јечменог слада иде укомљавање, односно претварање скроба у шећере. Ту је јако важна температура, јер се тада одређује колико ће бити алкохола у пиву. Након тога иде кување које траје седам сати. Када проври, први хмељ се додаје за горчину, пред крај иде хмељ који даје арому. Сладовини, када се охлади, додаје се квасац. У условима контролисане температуре пиво треба да одлежи. Након тога се пиво пуни у кегове и боце и одлежава још неко време. Све у свему, од производње до конзумације крафт пива потребно је да прође месец дана.

Где набављате сировине?

Радица Панић: Основни слад који користимо производи се у Србији, док су специјални сладови увезени. Што се тиче хмеља, имамо једног домаћег произвођача од ког набављамо неколико врста, а оне што нема, такође, купујемо из увоза. Квасац је увозни. Воду коју користимо пречистимо и минералима прилагодимо њена својства за потребе производње нашег пива.

Тренутно производите две врсте пива. Планирате ли да проширите понуду?

Слободан Сувајџин: Планирамо да током летњег периода направимо пшенично пиво, јер је лаганије и питкије за ове топле дане. На зиму ћемо вероватно неко црно, мало јаче, а за Дане лудаја припремамо пиво са бундевом „Пампкин ејл“. Радили смо пробе, имамо рецепт и за Дане лудаја моћи ће да се проба. Пиво од лудаје биће сезонско, док ће ова остала пива имати редовну производну линију.

Који су изазови рада у малим занатским пиварама?

Слободан Сувајџин: Набавка сировина је доста компликована, јер купујемо на различитим местима. Дешава се и да је нема понекад. Нама би производња била олакшана када би се поред основног у Србији производили и специјални сладови. Самим тим цена би била нижа. Такође, када би држава за мале пиваре смањила акцизе. Сви плаћамо акцизу 26 динара по литру, а у крафт пиварама се произведе много мања количина.

Које сте циљеве зацртали, како видите крафт пивару „Beer Kings“ за пет година?

Радица Панић и Слободан Сувајџин: Наша пива људи тренутно могу да пробају у бројним кафићима и ресторанима у Кикинди, а планирамо да проширимо тржиште. Тренутно производимо по 600 литара оба пива у једној тури. План је да то буде 1000 литара по пиву. Ми смо пиво најпре правили да се нама свиђа, за наше друштво. Испоставило се да се свидело и другим људима који су пробали. Ето, наша жеља је да људи уживају у нечему што смо ми направили, да им се допадне то, да постоји квалитетно кикиндско пиво. Волели бисмо да постанемо локални бренд, који ће људи ценити. Тиме бисмо били задовољни, а све преко тога је само плус.

 

КВАЛИТЕТ ВАЖНИЈИ ОД КВАНТИТЕТА

Занатско пиво каркатеришу квалитетни природни састојци, традиционална начела производње и одсуство процеса филтрације и пастеризације. Занатско пиварство тежи квалитету, не квантитету. Занатско пиво прави се искључиво од слада, хмеља, воде и пивског квасца.