АЛЕКСА КОНСТАНТИНОВ ШКОЛОВАЊЕ НАСТАВЉА У ИНОСТРАНСТВУ

  • Млади математичар уписао је колеџ МИТ у Бостону на којем је добио пуну стипендију

Један од најбољих математичара света Алекса Константинов након завршене Основне школе „Свети Сава” у родном граду, уписао је Матеметичку гимназију у Београду коју је успешно завршио ове године. Као средњошколац остварио је велике успехе на међународним такмичењима из математике, а највећи је освајање златне медаље на 56. Међународној олимпијади у математици одржаној прошле године у Тајланду. Почетком ове године освојио је и златну медаљу на Међународној жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике која је одржана у Казахстану.

Како је навео млади математичар, све је то допринело да да добије Светосавску награду за 2015. годину, као и награду Града Кикинде.

Најдража награда ми је златна медаља из математике, с обзиром на то да је Међународна олимпијада највеће светско такмичење математичара. Самим тим је то признање највеће које се добија у математици. Управо ова медаља помогла ми је да упишем факултет који желим – истакао је Алекса Константинов.

Млади математичар уписао је колеџ Ем Ај Ти у Бостону на којем је добио пуну стипендију, чему је свакао допринео велик успех који је постигао на светским такмичењима:

Одлучио сам се за овај универзитет јер ме занима финансијска математика. У разговору са професорима у школи сазнао сам да колеџ у Бостону има одличан смер управо за финансијску математику. На моје питање колико је тешко уписати овај колеџ добио сам одговор да би ми златна медаља са Међународне олимпијаде отворила врата ка жељеном факултету. Након освајања злата нисам се двоумио око тога где ћу да наставим школовање. Уз мало среће успео сам и дошао до жељеног циља – додао је Алекса и објаснио да је поред успеха, изузетно важан начин на који се будући бруцоши представе универзитету на којем желе да наставе школовање.

Осим тестова у којима показујете знање, награда, достигнућа важно је како кандидат представи себе. Неопходно је представницима универзитета показати да сте баш ви најбољи избор који ће допринети да се универзитет поноси оним што радите – истакао је Константинов.

Наш прослављени математичар 20. августа путује за Америку. На Ем Ај Тију конкурисало је 20 хиљада свршених средњошколаца из читавог света, примљено је 1.200 од којих је 120 оних који нису Американци.

Првих седам дана страни студенти имају упознавање са америчким системом школовања након чега ће се придружити сви остали студенти примљени на прву годину студија. Почетком септембра почињу предавања, а студије трају четири године – објашњава наш саговорник.

Како сам признаје, одлазак из Србије неће бити нимало лак:

Одлазак ће ми тешко пасти јер су ми у Кикинди породица и пријатељи. Београд носим у срцу јер сам у овом граду провео четири најлепше године у свом животу. Ипак одлазак је најбољи за мене и моје даље школовање – закључује Константинов.

Прву годину студија Алекса Констанитонов искористиће да одлучи на којем смеру ће наставити даље. Како напомиње жеља му је да студира математику са примесама економије и финансија, јер га привлачи банкарство у којем жели да се опроба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *