ДОНАЦИЈА НЕМАЧКЕ ЛЕКАРКЕ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ КИКИНДА

  • БАНАЋАНКА НЕ ЗАБОРАВЉА КОРЕНЕ
  • Немачка докторка др Елизабет Фесл де Алемани, родом из Нове Црње, од 2016. године послала је кикиндској болницици три донације вредне по десет хиљада евра

 

Општа болница Кикинда у претходне три године примила је донације вредне око 30.000 евра од немачке фондације „Чила фон Боселагер“ иза које стоји хуманитарка др Елизабет Фесл де Алемани. Кревети, душеци, помагала, намештај, потрошна роба и друге ствари, које доприносе унапређењу рада болнице ова хуманитарка, родом из Баната, прикупља у Немачкој, а од успостављања сарадње са кикиндском болницом 2016. године послала је три камиона донације.

Према речима директора Опште болнице Кикинда др Мирка Стојисављевића, вредност донације је у другом плану, а да је хуманост оно што импресионира.

Ова хуманост нема границе. Желимо да захвалимо госпођи Елизабети, свим досадашњим и будућим донаторима и да покажемо примером како треба поступати према нашим суграђанима, пацијентима и уопште према људима. Како треба да поступа човек према човеку – поручио је др Стојисављевић.

Кикиндска болница до сада је добила 65 кревета и душека, 27 наткасни, разне гарнитуре, ормане, столове, столице, инвалидска колица, комплетe креветнина, 10.000 маски, по хиљаду рукавица и назувица, 21 кутију хране за бебе, лампе, мераче за притисак, топломере, ханзапласте, газе, пелене и друго. Фондација плаћа и транспорт донације.

Фондација „Чила вон Боселагер“ донације до Србије допрема уз помоћ Удуржења „Дуга“ из Аде. Како је објаснила председница ађанске организације Весна Циврић, поред кикиндске болнице, донације стижу и до сенћанске, зрењанинске и осталих здравствених и других установа у Србији.

Постоји један магацински простор у који људи добре воље доносе ствари. Након сортирања, организује се донација, камион се пуни и шаље. Елизабет и њен муж су лекари по професији и њој је јако важно да су наше здрваствене установе добро снабдевене. Задивљујуће је како она пуног срца шаље донације овде. Елизабет сада има 83 године, али је рекла да ће помагати докле год може – пренела је Весна Циврић.

Примопредаји донације кикиндској болници присуствовао је и градоначелник Кикинде Павле Марков, који jе том приликом захвалио организацији на помоћи и истако да акција др Елизабет представља пример добре праксе.

Овим путем ћу позвати добре људе из Кикинде, привреднике, који имају могућност да донирају градскoj болници. Потребан је константан рад и улагање у ову установу до тренутка, када се надам да ћемо заједно са покрајинском и републичком Владом извршити значајно унапређење квалитета рада градске блнице и омогућити далеко квалитетнији боравак у болници – рекао је Марков и додао да Град Кикинда има велике планове за Општу болницу Кикинда, који, како је раније најављено, подразумевају комплетну реконструкцију зграде болнице.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, који је присуствовао свечаности у Општој болници Кикинда, изразио је наду да ће грађани Кикинде и округа, који долазе у кикиндску болницу, захваљујући донацији сада имати квалитетнији боравак, а сви запослени боље услове за пружање максималне здравствене неге.


ПОМОЋ РОДНОМ КРАЈУ

Др Елизабета Фесл де Алемани (83) рођена је и одрасла у Новој Црњи. Након завршеног Медицинског факултета одселила се у Немачку, одакле и данас организује допремање хуманитарне помоћи и донација у ову средину. За добровољни рад добила је више међународних признања, диплома и почасних награда, а прву хуманитарну пошиљку упутила је 1990. године у Румунију.