ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО НОВИ КАДРОВСКИ ПЛАН

  • МАЊЕ ЛЕКАРА, ВЕЋЕ ГУЖВЕ

Дом здравља у Кикинди кадровским планом Министарства здравља имаће мање лекара. Годинама се у овој установи као највећи проблем истиче недостатак кадра, а сада ће лекара бити мање него што их је било. Директорица др Биљана Марковић истиче да је кадровским планом из 2013. године Дом здравља могао да запосли 59, а овогодишњим 52 лекара.

Недавно су три лекара прешла да раде у Општу болницу, а деветоро доктора је на специјализацији, тако да, у овом моменту располажемо са 46 лекара. Са њима је изузетно тешко организовати рад у свим амбулантма, па молим пацијенте за стрпљење – рекла је др Биљана Марковић.

Директорица Дома здравља каже да је одмах по добијању кадровског плана уложена жалба на коју се чека одговор.

Били смо у Министарству здравља где смо изложили проблеме са којима се суочавамо сваки дан. На место лекара на специјализацији не можемо да запослимо никог новог, а нови, млади, кадрови које имамо не могу самостално да раде у амбулантама. Уочили смо и неколико грешака које је имао план Министарства са којима су се сложили и надлежни. Заједно са њима дошли смо до закључка да нам је неопходно 56 лекара како бисмо функционисали, али још увек нам није стигла исправка – навела је др Марковић.

Град Кикинда, у циљу превазилажења кадровских проблема, обезбедио је средства за плате неколико младих кадрова који су запослени у Дому здравља. Ипак, то није дугорочно решење на коме инсистира кикиндска здравствена установа.