ДОДЕЉЕНИ СТАНОВИ ИЗБЕГЛИЧКИМ ПОРОДИЦАМА У УЛИЦИ ПЕРЕ СЕГЕДИНЦА

  • ОД САДА НА СТАЛНОЈ АДРЕСИ
  • Кључеви 25 станова додељени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији  града Кикинде

 

Мирјана Ђуричић Ротаров рођена је у селу Шолодовци у Републици Хрватској, али је силом прилика, још док је била дете, морала да напусти родну кућу. Пут ју је довео до Кикинде, где је одрасла, стекла образовање, основала породицу, а добијањем стана у Улици Пере Сегединца 7 успела је и да реши питање трајног стамбеног решења.

У Кикинду сам дошла 1991. године као дете и сада имам породицу. Пресрећна сам у овом тренутку. Захваљујем се у име свих будућих комшија са којима ће моја породица делити зграду. Пресрећна сам што смо коначно решили стамбено питање и што ћемо уживати у овом стану – поручила је она.

За избегличке породице, које имају пребивалиште на територији града Кикинде, у Улици Пере Сегединца 7 изграђена је зграда у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 2. Захваљујући томе, 25 породица међу којима и Мирјанина, решиле су питање трајног крова над главом.

На свечаности поводом доделе кључева, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић објаснио је да је Регионални стамбени програм један од начина трајног збрињавања избегличих породица.

Програм има племениту, али и симболичку улогу. Њима не само да се пружа помоћ онима којима је помоћ већ дуго потребна, већ са његовом реализацијом, имајући у виду регионални каратктер, ствара повољнији амбијент у суседским односима. У претходном периоду додели смо преко 4200 стамбених јединица најугроженијим избегличким породицама са простора бивше Југославије, највише из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске – рекао је Дачић, који је уједно и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица. Он је коринсицима станова у Кикинди пожелео срећу и спокојан живот у новим домовима уз уверавање да Влада РС на унутрашњем и плану спољне политике води независну и помирљиву политику која за свој циљ има достојанствен и сигуран живот сваког грађанина.

У спровођењу Регионалног стамбеног програма јединице локалне самоуправе представљају кључног партнера. Према речима градоначелника Кикинде Павла Маркова, Град води проактивну политику када када је збрињавање избеглица у питању.

Ми смо током претходних година збринули око 160 породица. То је велики успех и доделом кључева само заокружујемо наш задатак. Свакако да овај пројекат не би био завршен без подршке републичких и европских партнера. Што се тиче Града Кикинде ми ћемо наставити с овом политиком и радићемо док год не збринемо сваку породицу – поручио је Марков.

Због ратова деведесетих година у Кикинду је дошло око 7300 избеглица из Босне и Хецеговине и Хрватске. У циљу њиховог збрињавања, до сада је обезбеђено 313 стамбених решења. Додељено је 65 станова, 164 грађевинских материјала, откупљено је 84 сеоских домаћинстава, а 62 породице су финансијски значајно оснажене.

Финансијска средства за изградњу објекта у Улици Пере Сегединца 7 обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио Град Кикинда. Укупна вредност радова износи нешто више од 624.000 евра, а бруто површина објекта је 1932 квадратна метра.


ТРАЈНА СТАМБЕНА РЕШЕЊА

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке а развој савета Европе, а махом је финансиран средствима Европске уније.