ДИРЕКТОР БОЛНИЦЕ ДР СТОЈИСАВЉЕВИЋ: ТРИ НЕДЕЉЕ БЕЗ ВИРУСА КОРОНA

  • Општа болница враћа се у редован режим рада. Прегледи од понедељка, 18. маја, могу да се заказују преко ИЗИС-а

 

Први случај вируса корона у Кикинди откривен је 10. марта код пацијента који је у Општу болницу дошао због камења у бубрегу. Болница је убрзо предузела све мере да се спречи даље ширење епидемије, а директор др Мирко Стојисављевић истиче да је и доста раније све у овој здравственој установи припремљено за потенцијалне оболеле, тако да се читав систем рада прилагодио насталим околностима.

Велика је срећа што смо имали опрему која нам је била неопходна када смо регистровали прве позитивне пацијенте. Укупно смо у болници открили 17 пацијента код којих је регистрован вирус корона. На самом улазу у болницу пацијентима се мери температура и уколико је она повишена, такве особе даље су одлазиле на преглед у фебрилну амбуланту. Након тога, на Инфективном одељењу узиман им је брис и уколико је он био позитиван, даље лечење настављали су у Новом Саду, а уколико је било негативан слати су на Интерно одељење – истакао је др Мирко Стојисављевић.

Кроз фебрилну амбуланту прошло је 340 пацијената од којих је 130 било на Инфективном одељењу на посматрању и сви они тестирани су на вирус корона. Комплетан трећи спрат и вертикала болнице на ком се налази Интерно одељење, Неурологија и Онкологија са укупно 150 кревета припремљени су за евентуални већи број оболелих, али за то није било потребе.

Како напомиње наш саговорник, у протекле три недеље у болници није откривен ниједан позитиван пацијент, и она се полако враћа у редован режим рада.

Прегледи од понедељка, 18. маја, могу да се заказују преко ИЗИС-а. Опрезно дајемо термине и наш рад још увек није у пуном обиму. Пацијенти који долазе у болницу морају имати маску и рукавице. Сви који одлазе на преглед у интернистичке амбулате улазе на последња врата у болници, а сви остали на прва, где је и Пријемно одељење. Дочекује их медицинска сестра која им узима анамнезу и мери им температуру – рекао је наш саговорник.

Др Стојисављевић искористио је прилику и да јавно захвали свима који су у овом тешком времену помогли. Велики је број хуманих људи и организација, а целокупна помоћ вредна је 4,3 милиона динара. Највише помоћи било је од надлежног министарства и Покрајинског секретаријата. Најављена реконструкција болнице одложена је са епидемијом и др Стојисављевић очекује да се овај процес настави чим се за то стекну услови.