8. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА, КАО И ПРЕТХОДНА, ОДРЖАНА У ПОЗОРИШНОЈ САЛИ КРАЉ ПЕТАР ПРВИ ДОБИЈА ОБЕЛЕЖЈЕ

  • Усвојена „Декларација о улози функције управљања људским ресурсима у граду“, изгласан Статут будуће Туристичке организације, дата саглсност на корекцију плана пословања „Топлане“…

 

  • Осма седница Скупштине града одржана је опет, услед мање опасности од вируса корона, у – Народном позоришту. Изгласане су за локалну самоуправу важне одлуке, а било је и полемичких варница.

 

Одборници су, већином гласова, усвојили „Декларацију о улози функције управљања људским ресурсима у граду“, као обавезу произашлу из Закона о локалној самоуправи и Статуту града, коју је, полазећи од стратегије за реформу јавне управе у Републици Србији, усвојила Влада Србије. Овај веома битан документ образложио је члан Градског већа Саша Танацков, нагласивши да ће Град испоштовати и организовати функцију људских ресурса на начин који ће осигурати њен стратешки значај и утицај у планирању развоја Кикинде и обезбедити одговорност свих релевантних структура у њеном ефикасном функционисању.

СРЂАН СИВЧЕВ

Одборници су једногласно одлучили да се у нашем граду постави прикладно спомен-обележје краљу Петру Првом Карађорђевићу. У плану је постављање спомен-бисте, која ће се налазити у некадашњој порти Храма Светог Николе, односно у појасу према ОШ „Вук Караџић“. Шеф одборничке групе „Александар Вучић – За нашу децу“ Срђан Сивчев, апосрофирајући обавезу Кикинђана да се одуже краљу Петру, указао је на симоболику одабране локације. То јеместо на којем се 10. новембра 1918. године одржала својеврсна народна скупштина, на којој је 50 истакнутих мештана одлучило одлуку да њихова шеснаесточлана делегација иде у Нови Сад и на Великој народној скупштини подржи наговештено присаједињење Баната, Бачке и Барање Србији.

Одборник ДСС Ладислав Томић обећао је да ће принципијелно гласти за овакво споменичко решење, али је прекорно нагласио да је прикладније да се краљу Петру, због његове укупне величине и историјског значаја, уместо бисте, подигне, по угледу на Зрењанин, класични споменик димензија отприлике као онај Јовану Поповићу.

НИКОЛА ЛУКАЧ

Реплицирао му је Сивчев, напоменувши да је зрењанински споменик краљу Петру Првом светлост дана угледао још 1926. године. Додао је да спомен-биста није омаловажавање ове славне личности, јер такво обележје има и Сремска Митровица. И нема замерки. Уз то би се, примећује Сивчев, са новим спомеником пореместио урбанистички концепт трга. Реаговао је и градоначелник Никола Лукач, истакавши да се Кикинда и Кикинђани ваљано одужују краљу Петру Првом Ослободиоцу, на инцијативу овдашњег одбора Удружења „Краљевина Србија“.

 

На седници је дата сагласност на Статут новоосноване Туристичке организације, који је образложила Јасмина Миланков, ВД директора ТО. Усвојена је корекција овогодишњег пословног програма ЈП „Топлана“ и извештај о прошлогодишњем ангажману Штаба за ванредне ситуације, донета одлука о начину и условима постављања киоска …

 

ОШТА ПОЛЕМИКА

Срђан Сивчев је опширније говорио о недавном ангажовању криминалаца из Београда да, за потребе Ђиласа и његове странке, пропагандно агитују и графитима руже град, све у намери да дискредитују Миленка Јованова и СНС, осудивши такав, како је казао, непримеран и крајње неуспешан начин вођења политике, који у народу, за разлику од СНС, нема прођу. Реаговао је Ладислав Томић (ДСС), рекавши да Сивчев нема право да прича на ту тему, јер она није на дневном реду. Подржао га је Мирослав Грујић (ЛДВ). Уследила је оштра полемика, на коју је председавајући Младен Богдан ставио тачку, констатацијом – да и сам живот ненадно ставља актуелност у први план, па се о њој мора прозборити и за скупштнском говорницом.

 

AУТОМОБИЛ НАРОДНЕ ПОСЛАНИЦЕ ПО СВЕМУ СУДЕЋИ- НАМЕРНО ОШТЕЋЕН

НИЈЕ ГРЕШКА, ВЕЋ НАМЕРА ЗЛОБНА

-Симптоматично је да се ово десило након што сам, као функционер СНС, у претходне две недеље говорила о криминалцима које су Ђилас и Милешевић довели у Кикинду, па сам, ето, добила одговор или упозорење, с поруком – да би ми било паметније да ћутим – поручује Стaнислава Хрњак   

 

Приватни аутомобил Станиславе Хрњак, паркиран испред зграде Галацка, у којој власница станује, у ноћи између понедељка и уторка био је мета вандала. Неко је, наиме, највероватније, пајсером или јачом металном штанглом, оштетио горњи део возила.

Полиција је обавила увиђај. На месту догађаја, прекинувши на кратко седницу градског парламента, нашли су се, да Станислави пруже подршку, одборници напредњачке коалиције. И сви се слажу да није у питању случајна грешка, већ – намера злобна.

СТАНИСЛАВА ХРЊАК

Укупно је ноћас испред зграде било четредесетак паркираних путничких возила – објашњава Станислава. –Дешава се, иначе, да се у гужви неки аутомобил нехотице мало задере. У мом случају намера је очигледна. Симптоматично је да се то збило након што сам, као функционер СНС, претходне две недеље говорила о криминалцима које су Ђилас и Милешевић довели у Кикинду. Сада сам очигледно добила одговор, или упозорење, да би ми можда било паметније да – ћутим. Али ја се таква нисам родила, нарочито за све ове године колико се, јасно и гласно, борим за политику Српске напредне странке и Александра Вучића, за грађане и за нашу земљу.

 

„ПОТПИС“ КРИМОСА

У контексту целе приче јасно је да је то порука с „потписом“ криминалних структура, које је претходних дана Ђилас довео у наш град. Не плашим се за себе. Скрећем само пажљу да имам породицу и двоје деце и да нам је безбедност угрожена – каже Хрњакова.